Wilt u reageren, stuur dan even een email naar info@deweek.net

Verkeersregels


 
Frederick veronderstelt dat niet iedereen regelmatig het Spaanse Reglamento General de Circulacion (het Verkeersreglement) leest. Maar dat zou u, geachte lezer, toch eens moeten doen. En let dan vooral op de artikelen 18 en 19. Want daar kunt u een paar verrassende verplichtingen en verboden aantreffen.
 
De wetgever heeft uitgebreid aandacht besteed aan schoeisel. Zo geldt dat u niet op slippers, met naaldhakken of met blote voeten mag. De eerste twee kan Frederick zich nog wel iets bij voorstellen. Maar het gevaar van blootsvoets rijden ontgaat hem. Hoe het ook zij; als u gegrepen wordt bedraagt de boete € 80.
 
Als de goedbedeelde buurvouw topless gaat rijden, moet Frederick toegeven dat hem dat danig af zal leiden van het overige verkeer. Daarentegen zal de buurman zonder shirt rijdend weinig aandacht trekken. Toch is beide verboden en kan een boete van maximaal € 80 opgelegd worden.
 
Even een slokje uit het blikje frisdrank of een broodje eten wordt gezien als een dusdanige afleiding van de bestuurder dat u afscheid mag nemen van € 200. Hoe het zit als u uit een lang rietje drinkt met braaf beide handen op het stuur is Frederick niet bekend. Evenmin als de bijrijder het broodje vasthoudt en de bestuurder, geconcentreerd op de weg, neemt een hapje. Dames, die zich onder het rijden opmaken, zijn ook € 200 kwijt. En daarnaast kunt u voor deze drie overtredingen ook nog rijbewijspunten kwijt raken.
 
Lekker warm weer. Raam open. Bijna een reflex om met je linkerarm op het portier te leggen. Fout. Wordt gezien als een niet adequate houding achter het stuur. Kost natuurlijk geld. € 80 om precies te zijn.
 
Op lange reizen moet je echt af en toe verzitten of zelfs even de voeten strekken op het dashboard. U bent daarvoor terecht € 100 kwijt. Als u in die houding een aanrijding krijgt en de airbag opent zich dan heeft u een gerede kans op ernstig rugletsel.
 
Als u als roker het in uw hoofd haalt om een peuk uit de auto te schieten komt u er naar de mening van Frederick heel genadig af met een boete van € 400.
 
Auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met een scala van elektronische apparatuur.Maar als u de GPS instelt onder het rijden of met een schuin oog naar een DVD speler kijkt loopt u het risico van een boete van maximaal € 200.
 
Spullen los op de hoedenplank of elders achterin de auto is levensgevaarlijk. Wie niet op zijn gezindheid wil letten moet maar voelen. € 100.
 
Hetzelfde geldt voor huisdieren los in de auto. Of er moet een zogenaamd hondenrek geplaatst zijn, of een bench of het dier moet met zijn riem in de sluiting van de veiligheidsgordel vastzitten. Zo niet, dan kan dat tot € 300 kosten.
 
U ziet de buurvrouw lopen en claxonneert even om haar te groeten. De boete daarvoor bedraagt € 80 omdat u zonder verkeersnoodzaak claxonneert. Hetzelfde geldt voor knipperen met de lichten of de alarmverlichting aanzetten zonder reden.
 
Het bijzondere van een aantal van deze regels is dat nota bene DGT, de Spaanse Rijksdienst voor het Wegverkeer, een aantal als belachelijk bestempeld heeft.
 
Zo zijn er nog een aantal redenen waarvoor men u een boete kan geven. Maar die zijn redelijk algemeen bekend, hoeven hier dus geen vermelding.
 
Frederick Fluweel