Hans Tielkemeijer - Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer BV
Telefoon +31 102 040 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

Meer info: www.tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Het kwartaal in vogelvlucht


 
Het eerste kwartaal zit erop, wat betekende dat voor beleggers? Tijd voor een samenvatting:Per saldo was het afgelopen kwartaal beleggers gunstig gezind. Bij een historisch gezien extreem lage beweeglijkheid zijn de beurskoersen verder opgelopen. Die ĎTrump-rallyí ging ook begin dit jaar verder. Vanwege zijn plannen voor een belastingverlaging voor bedrijven en voorgenomen investeringen in infrastructurele werken waren beleggers optimistisch over Amerikaanse aandelen. Trumpīs republikeinse medestanders hebben inmiddels laten blijken niet als vanzelfsprekend mee te gaan met zijn controversiŽle ideeŽn. Ook invloedrijke rechters laten zich niet zondermeer voor zijn wagen spannen, getuige het uitstellen van zijn anti-immigratiewet. Het enthousiasme van beleggers werd daarmee aan het einde van het kwartaal enigszins beteugeld.Elke terugval op de beurs werd echter opgevangen door een instroom van nieuw geld. Het lijkt erop dat de extreem lage rente en een oplopende inflatie spaarders en bedrijven dwingt om in beweging te komen. Dit is ook te zien in de aantrekkende overnamemarkt. Nederland werd medio februari opgeschrikt door een bod van 130 miljard euro van Kraft Heinz op Unilever. Het bod is inmiddels ingetrokken, maar volgens kenners is dat slechts uitstel. Andere opmerkelijke overnameberichten waren onder andere het bod van de Amerikaanse verffabriek PPG op AKZO Nobel en de overname van OPEL door Peugeot CitroŽn. Een overnamepremie is een leuk extraatje voor de belegger in het over te nemen bedrijf. In het eerste kwartaal van 2017 waren duidelijk meer activiteiten waarneembaar op de overnamemarkt. Oude tijden herleefden met de beursintroductie van het verlieslijdende Snapchat. Het moest 24 miljard dollar opbrengen, hetgeen probleemloos is gelukt. De emissie was tien keer overtekend. Op de eerste beursdag steeg de koers nog 40 procent (!), dat niveau werd echter niet volgehouden.Het zijn vooral de largecaps, bedrijven met een grote marktkapitalisatie, die in koers zijn opgelopen. Het idee is dat de koersen hiervan mede worden opgedreven door indexbeleggers. De instroom van geld naar indextrackers gaat onverminderd door en al dat geld moet worden belegd op de beurs. Een indextracker doet niets anders dan beleggen in de aandelen die in een index voorkomen, zoals in de DowJones-index, de AEX-index en dergelijke. Largecaps komen veel voor in deze trackers en zijn dus veel gevraagd. Dat maakt deze categorie aandelen historisch gezien best prijzig. Zolang de winstgevendheid van deze bedrijven voldoende groeit en de vraag naar aandelen aanhoudt hoeft dat geen bezwaar te zijn. Zoals altijd kan het goede sentiment zo weer omslaan, maar het lijkt er op dat beleggen weer populair is geworden.
 
Hans TielkemeijerDirecteur Darion Wealth ManagementTelefoon 0031 Ė 10 20 40 560,Jos Sieverding: 0034 606 350 035Reageren op dit artikel?hans.tielkemeijer@darionmwm.comDe informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.