Herroeping van Nederlands testament (door inwoner van Spanje)


 
VraagTwee jaar geleden was mijn favoriete neef (tevens mijn petekind) met zijn man (ze waren een jaar daarvoor getrouwd en wonen in Nederland) hier bij mij in Vergel te logeren. Omdat ik geen kinderen heb en de man van de neef jurist is, bespraken we mijn testament. Twee weken later werd een bezoek aan een Nederlandse notaris gearrangeerd. Ik tekende een nieuw allesomvattend testament en mijn neef is uitvoerder en erfgenaam. Mijn bezit betreft een huis in Spanje en wat geld op de bank.Hoewel ik vˇˇr die periode zeer regelmatig door neef opgebeld werd (verjaardag, maar ook tussendoor) is het contact de laatste twee jaar uitgebleven. Daar voel ik me onbehaaglijk door. Toen ik neef twee weken geleden belde, vertelde hij heel druk bezig te zijn met van alles en nog wat. Hij had voorlopig ook geen tijd om naar Spanje te komen. Bovendien heb ik eerst n˙ vastgesteld dat ik geen kopie van mijn eigen testament heb en zelfs het adres van de notaris, waar ik samen met neef (en man) in Utrecht was, niet weet. Ik vertrouwde alles, dus waarover zou ik me druk maken.Ook ten gevolge van andere signalen wil ik nu op zo kort mogelijke termijn, het testament herroepen en mijn hele vermogen aan een stichting in Nederland geven. Hierover wil ik mijn neef niet informeren, indien dit niet noodzakelijk is. Moet ik hiervoor beslist naar Nederland terug en moet ik dan naar Utrecht of kan het via de ambassade in Madrid of zo?Het spijt me u hiermee lastig te vallen, ik ben 92 jaar, kerngezond, maar voel me heel onrustig over de situatie. Dank voor het antwoord, het mag in de krant.
 
AntwoordOm een nieuw testament te maken en daarin uw eerdere testamenten te herroepen, kunt u naar een willekeurige notaris in Nederland gaan, maar u mag die akte (het nieuwe testament) ook bij een Spaanse notaris tekenen. Indien u aan de Spaanse notaris uitlegt, welke reden u hebt om een nieuwe wilsbeschikking te tekenen, zal dat zeker op zeer korte termijn leiden tot het tekenen van een nieuw testament. Het is van belang dat u in dat testament aangeeft, dat u geen afstammelingen en/of andere legitimarissen heeft. Voorts raden wij u aan voor Nederlands recht te kiezen en alle eerdere testamenten, zowel in als buiten Spanje gemaakt, te herroepen. Tenslotte is het belangrijk dat u de naam en het complete adres (domicilie) van de stichşting die u aanwijst, in het testament vermeldt.Natuurlijk zou u in Nederland naar een willekeurige notaris kunnen gaan en daar een nieuw testament maken. Na een korte uitleg kunt u dan aldaar een nieuw testament tekenen. Dus het is niet noodzakelijk dat u daarvoor naar dezelfde notaris in Utrecht gaat!Ook hebt u nog de optie een notaris van uw keuze in Nederland aan te schrijven en te vragen of die een concept voor een nieuw testament aan u toe kan sturen. Aan de hand van de door u te duiden gegevens (zie hierboven) kan dat concept dan, eenmaal vertaald en omgebouwd naar een Spaans model, als basale informatie voor de notaris in Spanje dienen.Op de Nederlandse ambassade in Madrid is geen ambtenaar werkzaam die over de notariŰle bevoegdheid beschikt, om een testament te passeren. Tot slot, uw neef ontdekt pas dat hij geen rechten aan uw nalatenschap ontleent, nadat u bent overleden. Ten gevolge van de door u te kiezen route, - zoals hiervoor uiteengezet - wordt hij niet ge´nformeerd!
 
Ed Richelle - Servitur slEdif. Servitur - El Planet 7Ctra: Finestrat (CV-758) Benidorm.Tel: 96 585 08 91 www.servitur.es
 
Indien u, Belgische of Nederlandse lezer, een vraag over erfrecht of testament heeft, erfrechtdeweek@gmail.com