Bescherming voor Baños de la Reina en het eiland Portitxol


MARINA ALTA – In een bijeenkomst van het parlement van de deelstaat Valencia kregen twee archeologische vindplaatsen in de Marina Alta eindelijk de bescherming waar ze al lange tijd om vragen.De Baños de la Reina in Calp diende al in 1996 een eerste verzoek in om te worden uitgeroepen tot BIC: Bien de Interés Cultural ofwel ‘cultureel interessant goed’. In 2016 werd de aanvraag nieuw leven in geblazen en vorige week kwam de toekenning eindelijk tot stand. De Valenciaanse overheid ziet de noodzaak voor bescherming van deze belangrijkste archeologische vindplaats van Calp nu wel in omdat er vlakbij wordt gebouwd aan nieuwe flatgebouwen. De bescherming maakt het gemakkelijker dat de gemeente Calp de ruim vijftienduizend m2 waarop de vindplaats ligt, in bezit krijgt en de voortdurende strijd met de eigenaars van de terreinen, die ze te gelde willen maken, in het voordeel van de overheid beslist. Ook het eiland Portitxol voor de kust van Jávea ontving vorige week de titel BIC. Ook dit eilandje van 7,8 hectare is een archeologische vindplaats. Er zijn vondsten gedaan uit de Phoenicische en Romeinse tijd en er zijn tekenen dat dit eilandje al in de prehistorie werd bewoond. In meer recente tijden werd er moscatel op het eiland verbouwd en het is één van de weinige onbebouwde stukjes land aan de kust van de Marina Alta.

Benidorm houdt meer hotels open deze winter


BENIDORM – Het aantal hotelbedden dat de komende winter beschikbaar is in Benidorm, ligt duizend hoger dan vorige winter. Er zijn minder hotels die de winter benutten voor verbouwingen en zo kan het zijn dat 73 procent van het volledige hotelaanbod in de winter open blijft.De stad hoopt dat het toerisme wat minder seizoensgebonden zal zijn en dat er ook in de wintermaanden genoeg mensen de zon en de boulevard op blijven zoeken. De maand waarin de meeste hotels gesloten zijn, is januari, als 6.828 bedden tijdelijk uit het aanbod weggenomen worden. In januari 2018 was dat echter 7.886. De hotelsector in Benidorm blijft goede moed houden dat de winter de mindere cijfers van afgelopen zomer weerlegt. Tussen januari en september daalde het aantal Britten dat Benidorm aandeed met 420.000 en gevreesd wordt dat het halve miljoen aan het einde van het jaar wel gehaald zal worden. Gelukkig blijft de Spaanse toerist Benidorm trouw en ook toeristen uit andere Europese landen weten de grootste badplaats van de Costa Blanca nog altijd te vinden.

Regen zet Denia en Jávea onder water


MARINA ALTA – De hele provincie was vorige week gewaarschuwd dat er een enorme ‘gota fría’ op de zuidoostkust van Spanje af zou komen.Deze barstte afgelopen donderdag dan ook inderdaad boven de Comunidad Valenciana los maar in de provincie Alicante had alleen het noordelijke deel er last van. In de zuidelijke helft vielen maar enkele millimeters regen. In Jávea en Denia daarentegen viel binnen enkele uren tachtig mm en dat zorgde voor overstromingen en ondergelopen straten en kelders. Er werd echter weinig schade aangericht. Veel meer regen en overlast was er in de provincies Valencia en Castellón. Op donderdag was de situatie het ergst in Castellón, waar in sommige gemeenten meer dan 175 mm viel binnen twaalf uur. Op zaterdag viel de grootste stortbui in Tabernes de Valldigna in de provincie Valencia: binnen enkele uren viel er 220 mm water uit de lucht, hetgeen leidde tot overstromingen en afgesloten straten.

Calp verandert regels over campers


CALP – In een bijeenkomst van de gemeenteraad, afgelopen week in Calp, werd besloten de regels wat be­treft het parkeren van campers op de openbare weg definitief aan te passen in de gemeenteverordening.Volgens de nieuwe regels mogen campers of caravans in de zomer tussen 9.00 en 21.00 uur op de openbare weg staan en in de rest van het jaar tussen 09.00 en 20.00 uur. De voertuigen moeten dus de nacht doorbrengen op een plek die daarvoor speciaal is bedoeld. Volgens de regerende PP is de maatregel nodig omdat de grote hoeveelheid campers die Calp aandoet voor overlast zorgt door op de openbare weg en eraan grenzende percelen te kamperen en in veel gevallen afval achter te laten. De maatregel kon niet rekenen op de stem van de oppositie omdat die vindt dat de gemeente Calp eerst moet zorgen voor een terrein waarop de campers kunnen overnachten of anders een limiet in moet stellen in het aantal dagen dat campers op een bepaalde plek kunnen staan.

Borstkanker steeds minder vaak fataal


COMUNIDAD VALENCIANA – Het aantal vrouwen dat in de deelstaat Valencia overlijdt aan borstkanker daalt gestaag. En dat terwijl het aantal gevallen van borstkanker nog steeds toeneemt.Momenteel is het zo dat in de Comunidad Valenciana één op de tien vrouwen te maken krijgt met borstkanker en dat er per jaar ongeveer 3500 nieuwe gevallen bij komen. Het is echter ook zo dat slechts 13 procent van deze gevallen tot de dood leidt en dat 85 procent van alle vrouwen die vijf jaar na de diagnose nog steeds in leven is, de ziekte definitief overwint. Toch overleden in 2016 – het laatste jaar waarover gegevens bekend zijn – in de hele Comunidad Valenciana nog altijd 692 vrouwen aan borstkanker. Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 45 en 69 jaar en het preventieprogramma dat het departement Gezondheid van de Comunidad Valenciana ontwikkelt, is dan ook vooral op deze groep vrouwen gericht. Ter gelegenheid van de internationale dag van de borstkanker werden afgelopen week in veel gemeenten evenementen georga­niseerd.

Kleuterschool San Miguel eindelijk open


SAN MIGUEL DE SALINAS – De Valenciaanse deelregering heeft toestemming gegeven voor de opening van een kleuterschool in San Miguel de Salinas.De bouw van de school werd al in 2009 afgerond maar het stond sindsdien leeg en het werd nooit in gebruik genomen. Het gebouw is eigendom van de gemeente en het is de bedoeling dat het plaats gaat bieden aan veertig kleuters. De school voorziet in een enorme behoefte voor San Fulgencio.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6