Ook Benidorm pakt uit met kerstverlichting


BENIDORM – Elk jaar doen de gemeenten aan de Costa Blanca meer moeite om de stad met Kerst fraai te versieren en zo extra bezoekers te trekken.Zo ook de gemeente Benidorm, waar men momenteel druk bezig is alle decoratieve elementen te installeren en op te hangen, zodat op 2 december aanstaande de verlichting feestelijk ontstoken kan worden. In twintig straten worden de spectaculaire lichtgevende rode en witte bogen geïnstalleerd die vorig jaar al veel opzien baarden. Op de Plaza de Hispanidad komt een grote Kerstster en op het stadhuis plein een kerststal met opvallend grote Drie Koningen en een hoge kerstboom. Maar ook de wijken die wat verder van het centrum liggen, krijgen straatverlichting terwijl de verlichting die voor de patroonsfeesten van november werd geïnstalleerd, voorlopig blijft hangen. Dit alles in de hoop dat de bezoeker extra veel zin heeft om in de maand december in de stad te gaan winkelen of iets te gaan nuttigen.

Legendarische zeilboor even terug in Torrevieja


TORREVIEJA – Een replica van de historische zeilboot Pascual Flores ligt sinds afgelopen maand, 27 november tijdelijk in de jachthaven van Torrevieja.Het gaat om een pailebote die aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd werd in Torrevieja. Het schip werd uit het oog verloren maar in 1999 door de gemeente gekocht van de Britse eigenaar. De Pascual Flores lag vervolgens jaren in de haven maar de staat van de boot was zo slecht dat de plannen om er een museumboot van te maken niet konden worden gerealiseerd. Uiteindelijk eindigden de resten van het schip op de stortplaats en werd in Águilas een getrouwe kopie gemaakt. Die kopie vaart nu door heel Europa en in de afgelopen jaren bezocht ze veel Europese havens en zeilfeesten. Nu is ze dus even terug in Torrevieja, waar ze tot 17 januari 2024 elke woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 14.00 uur bezocht kan worden. Let wel, de boot past niet in de gewone haven en ze ligt dus in de jachthaven Marina Salinas.

Protesten tegen grote zonnepaneleninstallaties


ALICANTE – In de stad Alicante vond afgelopen weekend een manifestatie plaats tegen de grote hoeveelheid grote zonnepaneleninstallaties die er verrijzen in de provincie Alicante.Vertegenwoordigers van 24 verenigingen, zowel milieuverenigingen als bewonersverenigingen, verzamelden zich op de Explanada en liepen naar het regeringsgebouw op de Plaza de la Montañeta. Ze droegen spandoeken met zich mee waarop ze lieten weten dat schone energie prima is maar niet ten koste van de natuur. Volgens de manifestanten zijn de enorme zonneparken bovendien negatief voor het binnenlandtoerisme en is het ook niet correct dat het opwekken van zonne-energie in handen blijft van de grote multinationals. Er liggen bij het Valenciaans parlement nog tientallen licentieaanvragen voor nieuwe grote zonneparken, terwijl er in de afgelopen jaren al tientallen hectares natuurgebied en voormalige akkers bedekt werden met zonnepanelen.

Legendarische strandbar gesloopt


TORREVIEJA – Aan het zuidelijke punt van de Playa del Cura in Torrevieja werd afgelopen donderdag begonnen met de sloop van de Kiosko El Tintero, die tientallen jaren een begrip was in Torrevieja.De kustlijn van Torrevieja is onderhevig aan veranderingen en de op een bastion gelegen bar moest daardoor verdwijnen. De gemeente kreeg daar enige tijd geleden al bericht over en begon toen een procedure om te proberen de sloop te kunnen tegengaan maar het staatsorgaan Costas maakt haast met de veranderingen en begon afgelopen donderdag, tot verrassing van de gemeente en vele anderen, met de sloopwerkzaamheden. Het bastion zal ook geheel of gedeeltelijk worden verwijderd tijdens de veranderingswerkzaamheden aan de kustlijn.

Protest tegen overmatige snoei


EL CAMPELLO – In diverse gemeenten worden de herfst en winter benut om de bomen die op de trottoirs staan een flinke snoeibeurt te geven.Dit wordt gedaan zodat de bomen in de lente weer kracht hebben om goed uit te lopen en ook om in de maanden van weinig licht de takken weg te halen die voor de ramen van de laagste verdiepingen van de gebouwen zijn gegroeid. In bijvoorbeeld El Campello is men deze dagen druk bezig met het snoeien maar dat valt niet bij iedereen in goede aarde. In de straten verschenen de afgelopen week honderden protestbordjes, die op karton waren geschreven en aan de bomen werden vastgebonden. Op de bordjes vielen teksten te lezen als: ‘de bomen helpen de temperatuur van het asfalt terug te brengen’, ‘meer snoei is minder vocht’, ‘mijn bladeren zijn de voeding van andere organismen’, ‘ik help je bij het ademhalen, doe me geen kwaad’. Volgens de groep inwoners die verantwoordelijk is voor de protesten, worden de bomen veel te rigoureus gesnoeid en verzwakken ze daardoor. Ook zouden ze vatbaarder zijn voor ziektes en schimmels. De protesterende inwoners vinden, dat als de bladeren en takken andere inwoners overlast bezorgen, dat de oplossing dan ligt in vaker vegen en niet in het te fanatiek terugsnoeien van bomen. De gemeente liet in een eerste reactie weten dat de moerbeibomen in de Avenida de la Generalidad inderdaad al in oktober fors worden teruggesnoeid zodat de bewoners de optocht van Moren en christenen goed kunnen zien. In de andere straten gebeurt de snoei in november en daarbij laat de gemeente zich leiden door het advies van de plantsoenendienst.

Man overreden door tram


EL CAMPELLO – In de gemeente El Campello kwam vrijdagavond een oudere Britse man om het leven toen hij werd overreden door de Tram.De chauffeur van de tram zag in het donker iets bewegen op het spoor maar kon niet op tijd remmen om de man te ontwijken. Het ongeluk gebeurde ter hoogte van de halte Amerador, aan de noordkant van de gemeente El Campello. Toen de tram kon worden gestopt en de hulpdiensten ter plaatse aankwamen, werd geconstateerd dat de man al was overleden. Het tramverkeer naar Benidorm was daarop enkele uren gestremd.

1 - 2 - 3 - 4 - 5