Spaanse restaurants internationaal hoog gewaardeerd


SPANJE/DENIA – Afgelopen week werd in Las Vegas (VS) de jaarlijkse lijst ‘The World’s 50 best restaurants’ bekend gemaakt. Zoals altijd scoorden ook nu de Spaanse restaurants uitstekend op deze lijst.De nummer 1-positie wordt dan ook ingekomen door het restaurant ‘Disfrutar’ in Barcelona, dat gerund wordt door drie koks die elkaar ooit tegenkwamen in El Bulli in Rosas (Girona), dat in het verleden werd beschouwd als het beste restaurant ter wereld. Op de tweede plaats staat Asador Etxebarri in het Baskische Atxondo, op de vierde plaats Diverxo in Madrid en op de veertiende plaats Quique Dacosta in Denia. Dacosta kwam twee jaar geleden de lijst voor het eerst binnen op de 42e plaats. Vorig jaar stond hij al 20e en nu 14e. Een grote pluim voor het harde werk van Dacosta, wiens restaurant ook als enige in de provincie Alicante drie Michelinsterren heeft. De hele lijst van vijftig ‘beste restaurants ter wereld’ is de te vinden op www.theworlds50best.com

Verkeersrestricties wegens Hoguerasfeesten


ALICANTE – Wie de komende tijd in het centrum van Alicante-stad moet zijn, doet er goed aan rekening te houden met de verkeersrestricties die vanaf 14 juni beginnen.Op die dag begint de ‘Plantá’, het neerzetten van de beeldengroepen op tientallen pleinen en kruispunten in de stad. Met de meeste beelden wordt pas vanaf 17 juni begonnen maar met de offciële Hoguera op de Plaza del Ayuntamiento begint men op de avond van 14 juni. Dat betekent dat er grote onderdelen moeten worden aangevoerd en dat voor ander verkeer de straten rondom het stadhuis niet meer toegankelijk zijn. Voor diverse andere straten en pleinen geldt dat vanaf 17 juni. De beeldengroepen moeten op 21 juni klaar zijn en ze worden in de nacht van 24 op 25 juni brand gestoken. Pas na die datum worden de meeste verkeersrestricties weer opgeheven. In de tussentijd is het slim om met de tram het centrum in te gaan.

Protesten duren voort in San Miguel


SAN MIGUEL DE SALINAS – De inwoners van San Miguel blijven protesteren tegen de plannen om een groot zonnepanelenpark op gemeentegrond te bouwen.Die zonnepanelen zouden de energie moeten leveren voor de waterontziltingsinstallatie in Torrevieja en zo het ontzilte water op den duur goedkoper moeten maken voor de gebruikers. Het nieuwe zonnepanelenpark is gepland op een stuk landbouwgrond van 200 hectare, gelegen tussen San Miguel en het zoutmeer van Torrevieja. In maart gingen al drieduizend mensen de straat op om te protesteren tegen de plannen en in mei sprak de minister die verantwoordelijk is voor de plannen, korte tijd met een afvaardiging uit San Miguel. Ze beloofde toen naar alternatieven te zoeken. Maar de termijn die daarvoor gesteld werd, is verstreken en over alternatieven is niets bekend. En dus gingen de inwoners zaterdag weer de straat op om aandacht te eisen voor de situatie en nogmaals te benadrukken dat ze sterk gekant zijn tegen de plannen. Ook de plaatselijke regering is tegen de plannen.

Zwarte week aan strand Guardamar


GUARDAMAR DEL SEGURA – De gemeente Guardamar del Segura kan terugkijken op een inktzwarte week. Aan het strand La Roqueta kwamen afgelopen week vier mensen door verdrinking om het leven. Bovendien moesten drie mensen naar het ziekenhuis worden gebracht. Op vrijdag was de zee behoorlijk wild en er stond een stevige wind.Maar het was een extreem warme dag en er waren dus veel mensen aan het strand te vinden. De strandbewaking begint in Guardamar pas op 15 juni dus toen twee kinderen van 6 en 7 jaar die in het water aan het spelen waren, moeilijkheden hadden om weer terug aan land te komen, probeerden diverse strandgasten ze te helpen. De kinderen werden gered maar een 52-jarige Britse en een 46-jarige Poolse man verloren het leven bij de reddingspoging. Twee mannen en een vrouw, die ook bij de reddingsactie betrokken waren, moesten met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis worden gebracht, hoewel zij later weer naar huis konden. Een dag eerder, op donderdag, was ook al een man verdronken aan de Playa La Roqueta. De hulpdiensten werden gebeld door een andere badgast maar toen ze ter plaatse aankwamen kon de 68-jarige man niet meer worden gered. En op zaterdag viel het vierde dodelijke slachtoffer in drie dagen tijd. Een 77-jarige man werd bewusteloos uit het water gehaald door andere zwemmers. De hulpdiensten werden gebeld maar reanimatiepogingen hadden geen succes.Het zomerseizoen is ook in diverse andere stranden slecht begonnen. In zes dagen voorafgaand aan de gebeurtenissen in Guardamar, kwamen aan stranden in andere gemeenten vijf mensen om het leven door verdrinking: in Benissa, Elche, Orihuela Costa, Torrevieja en Calp. De autoriteiten drukken de zwemmers dan ook op het hart goed te kijken hoe de staat van de zee is voor ze het water in gaan, zeker als het een strand betreft waar nog geen bewaking is.

Bijzonder aapje geboren in Terra Natura


BENIDORM – In het dierenpark Terra Natura in Benidorm is onlangs een Goeldi’s marmoset (Callimico goeldii), ook wel springtamarin genoemd, geboren.Deze kleine apensoort komt in het wild alleen voor in de oerwouden van Bolivia en Brazilië en wordt met uitsterven bedreigd. Het is daarom belangrijk dat ze beschermd wordt en zich voortplant. Het park in Benidorm ontving vorig jaar een wijfje uit een dierentuin in Zweden en een mannetje uit Jérez in Zuidwest-Spanje. Dit tweetal heeft nu voor het eerst een nakomeling voortgebracht. Het kleine aapje klampt zich de eerste weken van zijn leven vast aan de vacht van zijn ouders en de dierenartsen in het park hebben dan ook nog niet de kans gehad om het diertje te onderzoeken. Ze willen de band tussen ouders en kind niet voortijdig verstoren en op het eerste gezicht lijkt het aapje gezond en zorgen de ouders er goed voor.

Buitenlanders kopen de meeste woningen


ALICANTE – Wie langs de kust van de provincie Alicante rijdt, ziet veel meer bouwkranen dan een paar jaar geleden. En zelfs in plaatsen op de ‘tweede lijn’, die niet ver van de kust afliggen maar doorgaans iets goedkoper zijn, wordt veel gebouwd.De bouwsector is bezig aan een nieuwe ‘boom’, die niet zo extreem is als die van de eerste jaren van deze eeuw maar toch duidelijk merkbaar is. De nieuwgebouwde appartementen, bungalows en villa’s worden vooral door buitenlanders gekocht. Volgens het Valenciaans college van notarissen werden in het eerste kwartaal van 2024 van elke drie nieuwbouwwoningen er twee door buitenlanders gekocht. Dit zijn vooral Europeanen uit noordelijker delen van Europa die een tweede woning kopen en voor wie de stijgende prijzen minder een probleem zijn dan voor de Spanjaarden. In de eerste drie maanden van dit jaar zagen de notarissen in Alicante dat er in totaal 14.031 woningen – nieuwbouw en tweedehands - werden verkocht, 0,8 procent meer dan in dezelfde periode van het vorig jaar. Ondanks alle bouwkranen in het straatbeeld waren slechts 11 procent van alle verkochte woningen nieuwbouwwoningen. Volgens de notarissen is er een grote achterstand in nieuwbouwwoningen omdat er in de jaren van de bouwcrisis en opnieuw in de jaren van de pandemie niets of weinig gebouwd werd. Maar Spanjaarden kunnen de nieuwsbouwwoningen bijna niet betalen en dat vormt op de lange duur een probleem. De volgende gegevens zijn veelzeggend. Alle door Spanjaarden gekochte woningen in het eerste trimester van 2024 hadden een gemiddelde prijs van 124.808 euro. De door de buitenlanders gekochte woningen hadden een gemiddelde prijs van 186.307 euro, ofwel bijna de helft meer.

1 - 2 - 3 - 4 - 5