Goedkoper naar Bioparc


VALENCIA – Net als vorig jaar heeft het dierenpark Bioparc in Valencia ook dit jaar in september en oktober een kortingenactie.Het is op alle zaterdagen en zondagen van september, op 1 oktober en van 7 tot 15 oktober mogelijk om voor slechts 16 euro het dierenpark te bezoeken. Bovendien gaat 1 euro van die prijs naar acties voor de bescherming van apen en neushoorns. Bioparc wordt door de reiswebsite Tripadvisor beschouwd als één van de beste dierentuinen ter wereld en het park krijgt ook lof voor het werk dat het verricht voor natuur­behoud en bescherming van wilde dieren.

Aftellen naar Volvo Ocean Race


ALICANTE – De stad Alicante begint zo langzamerhand met het aftellen naar de start van de dertiende Volvo Ocean Race (of voorheen: Whitbread around the world race), die net zoals de voorgaande drie edities in Alicante van start zal gaan.Deze start staat op de Kalender voor 22 oktober maar voor die tijd vindt op 14 oktober al de ‘in port’-race in de haven van Alicante plaats. Bovendien wordt het ‘Race-village’ op 11 oktober geopend en worden er vanaf die dag dagelijks duizenden mensen verwacht die een kijkje komen nemen. De stad heeft dus nog vijf weken om de haven een schoonmaakbeurt te geven en alle logistiek en infrastructuur op de rails te krijgen. De hotels zijn voor de betreffende periode al zo goed als volgeboekt. Er doen dit jaar zeven boten mee aan de Volvo Ocean race en zij zullen ook in de komende weken richting Alicante komen, om daar in de haven de laatste hand te leggen aan technische details en ook om te oefenen met het team. Er is veel Nederlandse deelname deze editie. Behalve de Brunel-boot van skipper Bouwe Bekking, die tijdens de vorige editie ook om de prijzen meedeed, is er nu ook de boot AkzoNobel, met de Nederlandse skipper Simeon Tienpont. De Spaanse boot Mapfre staat onder leiding van de ervaren skipper Xabi Fernández.

Zelfs stoplichten doen mee aan LGTB-festival


BENIDORM – Benidorm is deze dagen in de ban van het LGTB-festival.De straten kleuren zich met vlaggen in alle kleuren van de regenboog en op het plein op het hoogste punt van Benidorm, bij het kasteel, vinden elke avond optredens plaats. Aan de Playa Levante is een grote strook in regenboogkleuren geschilderd en zelfs een aantal stoplichten is aangepast. In plaats van het be­kende rode en groene mannetje zijn er in sommige stoplichten nu twee mannetjes met een hart tussen hen in of twee vrouwtjes te zien. Het hoogtepunt van het festival is de grote ‘Benidorm-pride’-optocht die zaterdagnamiddag 9 september plaatsvindt en waarvan verwacht wordt dat ze vele tienduizenden toeschouwers zal trekken.

Wandeling naar vuurtoren Albir


L’ALFÁS DEL Pi – Op zondag 10 september vindt een begeleide excursie plaats naar de vuurtoren van El Albir. De wandeling begint om 10.00 uur bij de parkeerplaats van het natuurpark Sierra Helada in El Albir en leidt over een gemakkelijk begaanbaar en geasfalteerd pad naar de vuurtoren. Onderweg is er uitleg over natuur en cultuur en ook wordt de vuurtoren bezocht. De excursie duurt drie uur. Opgeven kan via serragelada@gva.es of 629321248.Minder mensen maar meer verdienstenBENIDORM – De hotels in Benidorm sloten de maand augustus af met iets minder toeristen dan in 2016 maar wel met meer verdiensten. Dat blijkt uit gegevens van het toeristisch patronaat Hosbec.Dit berekende dat de gemiddelde hotelbezetting in augustus in Benidorm 91,9% was, waar dat in dezelfde maand van 2016 93,8% was. Dat kwam vooral door een terugloop in het aantal Spaanse toeristen met vijf procent en een daling van het aantal Britse toeristen met twee procent. Het aantal toeristen uit andere landen steeg juist. Opvallend daarbij was het aantal Portugezen dat Benidorm uitzocht voor zijn zomervakantie. Ondanks deze negatieve tendens konden de hotels toch wel tevreden zijn: ze draaien een stuk rendabeler dan in de afgelopen jaren het geval was en de rentabiliteit begint eindelijk de cijfers te benaderen die voor de economische crisis normaal waren. Er wordt weer meer betaald voor hotelkamers, consumpties, maaltijden en dienstverlening. Overigens zijn de vooruitzichten voor september ook goed: voor de eerste helft van deze maand zijn er al reserveringen voor 91 procent van de hotelbedden zodat het zomaar kan zijn dat de cijfers van september die van augustus overtreffen. September is voor Benidorm traditioneel een goede maand want waar het in andere vakantiebestemmingen in september frisser wordt, blijft in Benidorm het zomers klimaat nog aanhouden.

‘Zwarte’ donderdag voor werkgelegenheid


SPANJE – Afgelopen zondag was een slechte dag voor de werkgelegenheid van Spanje.Aan het einde van die dag verloren in heel Spanje maar ­­liefst 313.141 mensen hun baan, het hoogste aantal dat ooit geregistreerd werd op één dag. Eind augustus betekent voor veel zaken het eind van het toeristisch hoogseizoen en dus worden tijdelijke krachten die voor de zomermaanden zijn aangenomen en wiens contract is afgelopen, weer de deur gewezen. Dat gebeurt vooral in de horeca en dienstensector en op 31 augustus gingen er zodoende in heel Spanje 179.485 banen verloren: arbeidsplaatsen die ophouden te bestaan. Omdat er echter ook veel bedrijven zijn die op 1 september weer beginnen met werken na een vakantieperiode en er dus juist in fabrieken en kantoren weer mensen worden aangenomen, steeg de officiële werkloosheid op 1 september met 46.400 mensen ten opzichte van een maand eerder. Dat is de eerste stijging van de werkloosheid in een half jaar tijd.

Valenciaanse overheid lijdt groot verlies bij verkoop terreinen Terra Mítica


COMUNIDAD VALENCIANA – Twintig jaar geleden zag de Valenciaanse overheid het themapark Terra Mítica als een kip met gouden eieren.Voor een astronomisch bedrag werden miljoenen vierkante meters grond aangekocht waarop behalve het attractiepark ook hotels, golfbanen, wegen en andere infrastructuur zouden worden aangelegd. Dit alles werd beheerd door de het overheidsorgaan Sociedad Proyectos Temáticos de la Comunidad Valenciana (SPTCV). Al enkele jaren na de opening van het attractiepark bleek dat men zich te snel rijk had gerekend en dat Terra Mítica verlies leed in plaats van geld opleverde. Het attractiepark werd in een reddingsactie verkocht aan de firma die Mundomar en Aqualandia exploiteerde en is sindsdien niet meer in overheidsbezit. Maar de meeste van de terreinen eromheen zijn dat wel. De Generalidad Valenciana heeft nu echter dringend behoefte aan geld. Uit de landelijke overheidskas ontvangt de regio Valencia maar mondjesmaat geld voor wegen en andere noodzakelijke infrastructuur en dus werd afgelopen week in het Valenciaans parlement besloten om in totaal 2,7 miljoen vierkante meter grond te verkopen. De grond is verdeeld in negen percelen die tezamen een vraagprijs hebben van 26,3 miljoen euro. Let wel: voor deze grond werd twintig jaar geleden 150 miljoen euro betaald. Het gaat om de terreinen waarop bijvoorbeeld het hotel Villaitana is gebouwd, de golfbanen, de grond waarop Terra Natura is aangelegd en het bungalowpark daar vlakbij. In alle gevallen heeft de gebruiker van de grond voorrang bij de mogelijkheid de grond te kopen. Van de te verkopen percelen is er vrijwel geen enkel stuk waarop woningen mogen worden gebouwd.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6