De Week
Het meest gelezen Nederlandstalige weekblad van Spanje!
MenuManuele therapie
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen.
In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen.
Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueeltherapeut de houding en het bewegen beoordeelt en, met specifieke bewegingen, de gewrichten onderzoekt. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met u zal de manueeltherapeut beslissen of er behandeld kan gaan worden.Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De manueeltherapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken' genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.
Wanneer naar een manueeltherapeutAls je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:• hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;• nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;• lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;• hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;• duizeligheid bij het bewegen van de nek;• kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten.• Bij Medifit werken 10 fysiotherapeuten waarvan er 4 een opleiding Manuele therapie hebben gedaan.
Wilt u een onderzoek of behandeling bel naar Medifit voor een afspraak.Tel: 96 649 54 48
ZON, ZEE, STRAND en ……….. oorpijn
Wanneer je op vakantie gaat wil je er niet mee bezig zijn, maar het kan voorkomen dat je ziek wordt of vervelende klachten krijgt waarmee je naar de huisarts moet. Een van de meest voorkomende klachten waarmee patiënten tijdens de vakantie op het spreekuur van de huisarts komen is oorpijn. Soms gaat oorpijn snel weer over, maar als dat niet het geval is, kan het goed zijn om de huisarts te laten kijken wat de oorzaak van de oorpijn is. Vaak gaat het dan om een ontsteking van de gehoorgang (iets anders dan de middenoorontsteking die vooral bij kinderen voorkomt). De gehoorgang loopt van de oorschelp tot aan het trommelvlies en de huid is hierbij ontstoken.De ontsteking kan veroorzaakt worden door water in het oor (zwemmen!), of doordat de oren met wattenstokjes schoongemaakt worden. Wattenstokjes duwen het oorsmeer vaak dieper de gehoorgang in. Dan wordt oorsmeer een prop en achter deze prop kan dan gemakkelijk een ontsteking ontstaan. De ontsteking kan langer duren door irritatie of allergie van de huid door bijvoorbeeld gehoorapparaten, oordopjes, zeep of shampoo. Ook als u last heeft van een ziekte van de huid zoals eczeem of psoriasis kunt u sneller deze klachten krijgen. Als de huid geďrriteerd is, werkt het beschermende zure en vette laagje van het oorsmeer niet meer goed en kan er gemakkelijker een ontsteking ontstaan.
Waaraan kunt u een ontsteking van de gehoorgang herkennen:- U heeft pijn, jeuk of een branderig gevoel in uw oor. Kinderen zullen hierdoor veel aan/in hun oor gaan krabben.- De huid van de gehoorgang schilfert en is rood en dik.- U hoort minder goed, omdat de huid dik is.- Er kan vocht uit het oor komen (dit is geen loopoor, iets wat voorkomt bij een ontsteking van het middenoor)- Zachtjes trekken aan het oor kan pijn doen.Laat bij deze klachten de huisarts kijken of er sprake is van een ontsteking, zeker wanneer u zich ziek voelt en koorts hebt. De huisarts kan het oor schoonspuiten met water en zal in de meeste gevallen oordruppels voorschrijven, waarmee de klachten in de meeste gevallen in een week weer over zijn. In hardnekkige gevallen kan dit echter veel langer duren. Bij veel pijn kunt u paracetamol of een andere pijnstiller zoals ibuprofen of naproxen nemen, deze medicatie is niet voor iedereen geschikt, lees altijd even de bijsluiter of u deze medicatie kunt gebruiken.
Wat kunt u doen om te voorkomen dat u (weer) een ontsteking van de gehoorgang krijgt?- Maak de oren niet schoon van binnen en peuter er niet in. Oorsmeer is belangrijk. Het beschermt de huid. Vuil dat in het oor komt, gaat met oorsmeer vanzelf naar buiten.- Buig uw hoofd voorover bij douchen en haarwassen. U krijgt dan geen water en zeep in het oor.- Droog uw oorschelp en de ingang van de gehoorgang goed af na het zwemmen of douchen.- Ontstaat de ontsteking steeds na het zwemmen? Gebruik dan oordopjes of doe watjes met vaseline in het oor als u gaat zwemmen.- Gebruik geen producten als u merkt dat ze de huid irriteren.- Draagt u een gehoorapparaat en heeft u vaak klachten? Laat dan bij de audicien controleren of het apparaat goed past.Bron: www.thuisarts.nl
Heeft u een Nederlandse huisarts nodig?Maak een afspraak via: +34 965 831 336 (ma-vrij 09.30-16.00) Bij spoedgevallen buiten deze tijden belt u: +34 677 681 521 (de huisarts belt u zo spoedig mogelijk terug)
Clinica la Alegria,Avenida Valencia 17,03710 Calpe