Rugpijn bij het opstaan uit een stoel.


 
De meest voorkomende klacht die wij in onze kliniek tegenkomen is rugpijn. Dit kan zich op allerlei manieren uiten. Wat echter het vaakst als pijnlijke activiteit naar voren komt is het opstaan uit een stoel. Iedereen ziet weleens mensen moeilijk overeind komen na het zitten. Om te weten hoe dit komt is het belangrijk te weten wat de oorzaak van lage rugpijn is.Deze pijn kan zijn oorsprong in drie structuren hebben. De kleine ruggewrichten (facetgewrichten) kunnen geïrriteerd zijn. Dit wordt veelal veroorzaakt door een foutieve houding en/of dwangstand van de wervelkolom. Hierdoor worden deze gewrichten constant in elkaar gedrukt en zijn eigenlijk chronisch geïrriteerd door deze constant druk in de gewrichten. Als deze ontstekingsreactie nog niet zodanig is dat er constant pijn is, wordt deze ervaren als stijfheid en pijn bij het opstaan uit een stoel. Bij het zitten in een stoel ontstaan er wat ruimte tussen de facetgewrichten, de druk gaat er dus een klein beetje vanaf. Als er na een tijdje weer wordt opgestaan, komt in een keer het volle lichaamsgewicht op die gewrichten te staan. Dit uit zich in moeilijk opstaan en pijn die na een beetje bewegen weer minder wordt. Belangrijk te weten is dat de pijn minder wordt door het bewegen, de oorzaak blijft echter aanwezig.De tweede oorzaak kan in de tussenwervelschijven liggen. Als de tussenwervelschijf ontstoken of beschadigd is, geeft dit sowieso pijn in de rug bij het zitten. Typisch is dat mensen gekromd en scheef uit een stoel opstaan, beginnen met kleine pasje lopen, de handen in de rug zetten en een beetje mank lopen. Dit duurt meestal een minuut of vijf en daarna kan er “normaal” bewogen worden.De laatste oorzaak komt uit de bekkengewrichten, de sacro-iliacaal gewrichten. Deze gewrichten tussen het heiligbeen en de bekkenhelften kunnen verwrongen of scheef staan. Door deze dwangstand ontstaat er overbelasting en dus een irritatie in de zogenoemde SI-gewrichten. Bij zitten is er vaak geen pijn, maar bij opstaan en weer lopen is er een gevoel of er aan een kant van de rug een mes in de onderrug staat met een pijn die vaak de bil in trekt.Meer dan eens gaan bovenstaande klachten gepaard met uitstraling naar een of twee benen en /of andere pijnen in de wervelkolom. Verder is er vrijwel altijd een combinatie van overbelasting van de genoemde structuren aanwezig. Om van deze “opsta-pijnen” af te komen, zal de oorzaak moeten worden aangepakt. Onze kliniek is gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van de oorzaak van dit soort klachten. Elk aspect van de klacht zal worden aangepakt om van deze klachten af te komen. Ironisch genoeg is het TEVEEL zitten vaak een veel voorkomende oorzaak van deze klachten.Bel ons voor informatie of een afspraak op:Chiropractica Calpe – Jason Gast
 

Maximale zorg bij Clínica Benissa


 
Ondanks alle corona perikelen hebben we niet stil gezeten! Jullie weten dat veel mensen inmiddels tegen Covid-19 gevaccineerd zijn. Wilt U in Spanje gevaccineerd worden en heeft U nog geen SIP-kaart, kijk op onze website hoe dat werkt. Dit geldt voor iedereen in Spanje, ongeacht of u resident bent of niet.
 
Gezien de overvolle agenda's hebben we ons team uitgebreid en hopen U nog beter te kunnen helpen.
 
Zoals U van ons gewend bent zijn alle nieuwe medewerkers meertalig en volgens de Spaanse én Europese richtlijnen gekwalificeerd. Bovendien, en dat is minstens zo belangrijk, zullen ze U helpen op de manier zoals U van ons gewend bent: veel tijd en rust en met alle aandacht voor U als persoon. En dit alles in een plezierige setting met de meest moderne en up-to-date voorzieningen.Wij hebben alle maatregelen getroffen die de Spaanse autoriteiten opgesteld hebben ter preventie van verspreiding van het coronavirus. U kunt bij ons in een veilige omgeving terecht als we ons allemaal aan een aantal regels houden. Dit kunt U op onze website nalezen: https://clinicabenissa.com/nl/
 
De huisartsenzorg doen we tegenwoordig met volle kracht met z'n tweeën. Loes Thomaes is een oude bekende en is vanaf heden vast op dinsdag-, donderdag- en vrijdagmorgen op de praktijk en daar zijn we heel blij mee. Het is al jaren een wens van Max Meertens om de praktijk samen te runnen en dat wordt nu realiteit. Max Meertens zal op maandag-, woensdag- en vrijdag spreekuur houden.
 
Bij de tandartsen heeft Eva Vetter het team versterkt. Eva Vetter is een energieke collega met werkervaring in meerdere landen in Europa en zal voorlopig op dinsdag en woensdag de hele dag aanwezig zijn. Alexandra Rodríguez zal op maandag-, donderdag- en vrijdag de tandartsen-unit bemannen, waarbij de implantologie een belangrijk deel zal worden.
 
Tenslotte hebben Marte Venema als fysiotherapeute die in de middaguren de fysiotherapie op zich zal nemen. Marte is bij velen van U bekend door haar jarenlange ervaring in de Marina Alta en we zijn blij haar te mogen begroeten in ons team.
 
U ziet het, we proberen ondanks de lastige tijden, U een maximale zorg te bieden. U kunt onze website https://clinicabenissa.com/nl/ raadplegen om ons complete team te leren kennen. Daar vindt U op de nieuwspagina steeds de laatste instructies met betrekking tot de maatregelen rondom het Corona virus.
 
Clínica BenissaAvda. País Valencià 1903720 BenissaTel: 96 573 3157Spoedgevallen: 639 60 42 69www.clinicabenissa.com