Recyclen is een vak apart

Iedereen weet dat de enorme berg afval die de mensheid dagelijks produceert, alleen enigszins in de hand kan worden gehouden als we massaal over gaan tot het recyclen. De recycleregels zijn echter in elk land anders en het is dan ook niet altijd duidelijk wat we wel en niet in een gele, groene of blauwe container kunnen achterlaten. Enige informatie daarover lijkt dus niet overbodig.
 
Hoewel Spanjaarden de naam hebben veel afval te produceren en ze zich tot voor kort ook niet echt druk leken te maken over vuilnishopen die de natuur ontsieren, loopt Spanje op het gebied van afvalrecycling zeker niet achter op andere Europese landen. Zo hebben veel gemeenten al ja­ren een zogenaamd ecopark, waar al het afval dat niet tussen het algemene huisvuil thuishoort, kan worden ingeleverd. En ook had Spanje al veel eerder dan bijvoorbeeld Nederland een gele afvalbak voor plastic en verpakkingsmateriaal.
 
Om afval te scheiden, moet je in Spanje echter wel enige moeite doen. Je moet je papier, je plastic en je glas zelf naar de blauwe, gele en groene containers brengen en die staan niet op elke straathoek. Groen afval wordt slechts in sommige gemeenten apart opgehaald dus als men geen eigen tuin met ruimte voor een composthoop heeft, belandt dat groene afval meestal gewoon in de vuilniszak. Voor het snoeiafval moet je de ge­meentekalender in de gaten houden, want af en toe zijn er ophaaldagen van dit buitengewone afval.
 
Maar weet u eigenlijk wel wat er wel en niet in de verschillende containers thuishoort? Dat glas naar de groene containers gaat, lijkt duidelijk. Maar dat geldt niet voor al het glas. Wel voor flessen en potjes waar conserven of jam in gezeten hebben. Als u het helemaal goed wilt doen, maakt u deze potten eerst schoon, weekt de etiketten eraf en doet ze zonder deksel, dop of kurk in de container. Een kapot gevallen glas mag opvallend genoeg niet in de glascontainer, evenmin als een kapotte spiegel, gloeilampen, medicijnflesjes of -buisjes, en brillenglazen. Deze glazen artikelen zijn doorgaans behandeld om extra te glanzen en daardoor kunnen ze niet in dezelfde ovens worden verwerkt als gewoon glas. Hetzelfde geldt voor aardewerk en porselein, dat ook niet in de glasbak mag.
 
In de blauwe container gaat papier en karton. Ook dat lijkt gemakkelijk. Maar ook hier zijn er regels: kranten, tijdschriften, gebruikt kantoorpapier, wc-rollen, eierendozen en andere dozen mogen er wel in, foto’s, papieren luiers, cellofaan, aluminiumfolie, stickers, kartonnen bordjes en bekers, servetjes, keukenpapier en wc-papier mag er niet in. Wilt u het helemaal goed doen, verwijder dan nietjes, ringbandjes en andere niet papieren onderdelen van het papier of karton dat u in de blauwe container werpt en vouw de dozen en het papier zo plat mogelijk op zodat het weinig plaats inneemt in de container.

De gele container is de moeilijkste omdat hij heel andere regels heeft dan in andere landen. Hierin wordt vooral verpakkingsmateriaal verzameld waarop het recycleteken staat afgedrukt. In de gele container kunt u dus blik kwijt, zowel een blikje waar doperwten in hebben gezeten als een frisdrank- of bierblikje. Verder aluminiumfolie, tandpastatubes, metalen flessen van bijvoorbeeld deodorant of scheerschuim, plastic zakken, bricks, plastic bakjes van fruit, plastic flessen van water of frisdrank maar ook van schoonmaakproducten, wasmiddelen, shampoo etc. Niet in deze container gaan bijvoorbeeld plastic buizen, speelgoed, rubberen huishoudhandschoenen en hoesjes van cd’s of dvd’s. Als u het helemaal goed wilt doen, spoelt u het verpakkingsmateriaal eerst af/uit en drukt het plat voor u ze in de container stopt.
 
Wat overblijft is de huisvuilcontainer, die in de meeste gemeenten donkergroen is maar soms ook grijs. Hier doet u alles in wat u niet in drie voorgaande containers kwijt kon, met uitzondering van een aantal verontreinigende artikelen zoals batterijen, elektrische apparatuur, spaarlampen, olie- en verf­resten. Voor batterijen zijn er vaak aparte containers in supermarkten of fotowinkels. Ook voor resten van frituurolie zijn er steeds vaker aparte containers waarin u een gesloten fles kunt achterlaten. Voor kleding waren er altijd al containers. Verf en andere chemische stoffen brengt u naar het lokale ecopark, evenals elektronische artikelen en gloei- en spaarlampen.
 
Het kost weliswaar enige moeite om aan al deze regels te wennen maar beetje bij beetje slaat de gemiddelde Spanjaard toch aan het recyclen. Ter ere van wereld recycledag, die afgelopen zondag plaatsvond, maakte Ecoembes bekend dat er in 2014 in Spanje bijna zevenhonderdduizend ton glas was ingezameld. Dat is 14,8 kilo glas per hoofd van de bevolking. De Comunidad Valenciana ligt met 15,7 kilo per persoon iets boven het landelijk gemiddelde maar blijft flink achter bij bijvoorbeeld de Balearen met 31,1 kilo. De Spanjaard zamelde verder ge­middeld 14,7 kilo papier en karton per persoon in en 12,3 kilo aan plastic, blikjes en bricks. Op dat laatste front is er nog wel verbetering mogelijk. In 2014 werden in de verzamelde gele containers 2,65 miljard stukken verpakking gedeponeerd. Dat waren er dertig miljoen meer dan in 2013 maar het betekent slechts 56 stukken verpakkingsmateriaal per persoon per jaar. Iets meer dan één blikje of melkpak per persoon per week is een aantal dat nog wel wat beter kan.
 
Toch voldoet Spanje ruimschoots aan de door de Europese Unie gestelde eisen van recycling van verpakkingsmateriaal. In 2014 zou, volgens gegevens van de vereniging Eco­embes, 73,7 van al het in Span­je ge­bruikte verpakkingsmateriaal worden gerecycled. Dat percentage ligt 18,7 procent hoger dan het percentage dat door de Europese Unie wordt voorgeschreven. Vooral metalen, papieren en kartonnen verpakkingen worden voor het overgrote deel hergebruikt maar ook het percentageplastic verpakkingen dat wordt verwerkt tot nieuw materiaal groeit gestaag.
 
Wie meer wil weten over recycling, wat men in welke container mag gooien en wat er gebeurt met het gescheiden afval, doet er goed aan eens een kijkje te nemen op de website www.ecoembes.com. Men kan hier - in het Spaans én in het Engels - tal van wetenswaardigheden lezen over recycling en achter feitjes ko­men die ons doen beseffen dat er nog hoop is voor een land waar afval door velen nog ‘gewoon’ in de natuur wordt gedeponeerd.
 
Bea Lutje Schipholt
 
.