Aan de wandel met ‘de week’: rondom de Sierra de Oltà


 
Het landschap van de provincie Alicante is mooier dan ooit na de regen van de afgelopen maanden en dus wordt het tijd de wandelschoenen aan te trekken. Om te beginnen een niet al te moeilijke maar wel heel mooie tocht aan de kust, rondom de Sierra de Oltà bij Calp.
 
Praktische informatie
 
Duur: circa 2,5 uur, mogelijkheid tot uitbreiding
 
Moeilijkheidsgraad: Laag, met één pittig stukje
 
Beginpunt: U rijdt over de N-332 naar Cal­pe en kiest de afweg Calpe-Sur. Op de eerste rotonde gaat u helemaal rond en dan weer terug in de richting Alicante. Ver­vol­gens houdt u links aan en volgt de bord­jes Estación. U passeert het treinstation en kiest daarna de linkerweg die over het spoor gaat. Vervolgens volgt u gedurende 2,5 kilometer de bordjes ‘Monte Oltá - Zona de Acam­pada’. Waar geen bordjes staan, kiest u de hoogste weg en zo komt u uiteindelijk bij een picknick- en kampeerterrein, waar u ook kunt parkeren.
 
Wandeling
 
Op het picknickterrein staat een informatiebord van de route PRV-340. Zoals u ziet zijn er meerdere opties maar ik kies vandaag voor de route die rondom loopt en wel tegen de klok in. U verlaat het kampeerterrein ach­terin, waar een klein geel paaltje de richting aanwijst. U loopt via een smal paadje naar boven en bent vrijwel direct in een mooi dennenbos. De route staat goed aangegeven en na enkele minuten bereikt u een splitsing. Hier slaat u linksaf richting ‘La Ermita’. Bij de volgende bocht heeft u een machtig uitzicht op de Peñón de Ifach en heel Calpe en dat uitzicht wordt de ko­mende minuten alleen maar mooier. Onderweg staan er en­ke­le kraantjes waar u fris water kunt drinken. Ook bij de volgende splitsing met wegwijzers blijft u ‘La Ermita’ volgen. Het pad is glooiend en het is hier heel stil dus het is heerlijk ontspannend wandelen.Na een half uur bereikt u weer een split­sing. Wie met de trein is gekomen (zie onderaan) komt hier* op de route. U slaat rechtsaf en bereikt een paar minuten later het picknickterrein van ‘La Ermita Vella’, een oude kapel. Het doorgaande pad maakt een bocht om de kapel en even later volgt weer een splitsing. Het pad rechtdoor gaat naar de top van de Sierra de Oltà, aan te raden voor geoefende klimmers onder u maar u moet er wel ruim een uur extra voor uittrekken. Mijn tocht van vandaag voert echter rondom de Oltá en dus slaat u linksaf. In het volgende stuk heeft u uitzicht op de hele kust van Moraira tot aan Benidorm. Op een V splitsing waar de geelwitte strepen niet zo duidelijk te zien zijn, neemt u het rechterpad. Even later heeft u een prachtig uitzicht op de kloof en de tunnels van Mascarat. Het pad buigt zich nu langzamerhand van de kust en de bewoonde wereld af. Het aantal huizen dat u ziet wordt minder en het landschap verandert.

Langs het pad staan rozemarijnplanten en alleen het geluid van de snelweg verstoort af en toe een tijd de stilte. Er volgt een steil stukje omhoog en meteen daarna ziet u aan de lin­kerkant van de weg enkele madroños-strui­ken met hun grappige klokvormige bloeme­tjes. Deze struik vormt uiteindelijk rode ronde vruchten, de zogenaamde bosaardbeien. De madroño komt veel voor in het Spaanse binnenland en de overlevering vertelt dat de stad Madrid naar deze struik is genoemd.
 
Na ruim 50 minuten volgt weer een split­sing met een wegwijzer, waarop ‘Pou’ en ‘Cim’ staat. Ook hier kunt u naar de top van de Sierra de Oltá lopen via een prachtig maar steil traject. We gaan echter verder met de rondwandeling en gaan dus rechtdoor. U passeert twee ruïnes en stapt over een ketting. Na de ketting gaat het rechtdoor en u loopt door een stuk met heel veel prachtig groene den­nebomen.
 
Na in totaal 75 minuten bereikt u weer een splitsing. U ziet op het bord dat u 4,5 kilometer heeft afgelegd en nog 3,2 kilometer te gaan heeft. Qua tijd bent u echter net over de helft. U slaat hier rechtsaf omhoog en nu volgt een stukje steil klimmen. Bij een V-split­sing houdt u links aan (rechtdoor staat een duidelijk kruis) en even later bereikt u de ruïne van een oude finca met balken ervoor, een fijn pauzeplekje. Het pad gaat na de ruïne via enkele bochten nog wat verder omhoog. Korte tijd later staan er weer wegwij­zers waar u rechtsaf gaat richting Pas de la Canal. Aan uw rechterhand ziet u de grillige rotsen van de Oltà en voor u strekt Benissa zich uit. Zelfs de Montgó is hier te zien.
 
Na een paar minuten stijgen door een landschap dat vrijwel altijd in de schaduw ligt en dus heel groen en vochtig is, komt u bij ‘El Canal’, een doorgang tussen twee toppen van de Oltà. Hier begint een pittige maar erg mooie afda­ling van 15 minu­ten over een smal pad. Houd bij een soort van V splitsing het linkerpad aan en let goed op uw voeten. Door de kleine steentjes kunt u gemakkelijk weg­glijden. Het laatste stukje, over grote rotsblokken kunt u op één of twee plekken het beste zittend afleggen. Let wel, er zijn geen afgronden en u kunt niet diep vallen dus mensen met hoogtevrees hebben hier geen pro­bleem en écht moeilijk wordt het nooit.
 
U komt uit op een breed pad en slaat rechts­af, na vijf minuten ziet u weer een wegwijzer en hier gaat u het bos in, via een zeer smal paadje (eigenlijk gaat u dus rechtdoor want het brede pad gaat naar links). Er volgt tien minuten bos met heel dichte begroeiing, erg mooi.
 
Het smalle bospad komt uiteindelijk weer uit op een breder pad en even later bereikt u de eerste splitsing met bordjes waar u enkele uren geleden langskwam. U gaat rechtdoor en be­reikt een paar minuten later het bovenste deel van het kampeerterrein. Door de geel­wit­te strepen te volgen, loopt via het smalle paadjes van de heenweg terug naar de parkeerplaats.
 
Tip
 
U kunt deze wandeling ook ma­ken als u niet over een auto beschikt en met de ‘trenet’ naar Calpe komt. In dat geval is de route een uur langer en moet u een veel groter hoogteverschil overbruggen. Ko­mend van het perron slaat u linksaf en een paar honderd meter later staat bij een weg naar links een bordje met P.R. Monte Oltà. Hier slaat u af en u volgt de geelwitte strepen. Het gaat heel steil omhoog, tussen de huizen door en u houdt steeds rechts aan. Uiteindelijk komt u bij * uit op de beschreven route. Op de terugweg gaat u via de asfaltweg naar beneden.
 
Door: Bea Lutje Schipholt
 
.