Het Romeinse theater van Cartagena

Net als vorige zomer maakt de gemeente Cartagena het ook deze zomer gedurende enkele dagen mogelijk het Romeinse theater in de stad Ďs avonds te bezoeken en zodoende de bezichtiging van dit impo≠sante gebouw nog aantrekkelijker te ma≠ken. Maar of het nu bij maanlicht of bij daglicht is, een bezoek aan het eeuwenoude theater en het eromheen gecreŽerde museum is op elk moment de moeite waard.
 
Tweeduizend jaar geleden maakte een groot gedeelte van het Iberisch schiereiland deel uit van het Romeinse Rijk. Vooral langs de Middel≠landse zeekust hadden de Romeinen diverse belangrijke nederzettingen, zodat ze snel de waardevolle grondstoffen die op het Spaanse vasteland gevonden en geoogst werden, naar Rome en andere delen van het grote rijk konden vervoeren. Cartagena was ťťn van de belangrijkste Romeinse plaatsen aan de zuidoostkust. De stad werd in de derde eeuw voor Christus gesticht door de Carthagers aan een natuurlijke haven. Het was een lo≠catie die als heel veilig werd be≠schouwd, omdat ze werd omringd door water. Toch slaagden de Romeinse legers, onder leiding van veldheer Scipio, er via een list in de stad in 232 voor Christus te veroveren. Vanaf dat moment ging de stad onder de naam Cartha≠go Nova deel uitmaken van het Romeinse rijk.
 
Eenmaal wetend dat Cartagena gedurende vele eeuwen een belangrijke Romeinse stad was, ligt het voor de hand dat er interessante archeologische resten te zien zouden moe≠ten zijn. Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw was daarvan echter maar weinig te merken. Er werden soms wel wat oude stenen of scherven gevonden maar er was geld noch interesse om die resten nader te onderzoeken. Dat veranderde toen in 1988 een huis in ťťn van de armste wijken van het oude centrum werd afgebroken en er onder de fundamenten interessante stenen muren werden aangetroffen. Het duurde nog enkele jaren voor ook andere huizen in deze wijk gesloopt konden worden en er meer oude resten bloot kwamen te liggen. Het bleek om een Romeins theater van grote omvang te gaan en de gemeente-archeologen kregen een enorme klus voor hun kiezen. Geduren≠de meer dan vijftien jaar legden ze langzaam maar zeker het hele theater bloot en ondertussen kwamen ze ook nog resten tegen van alle be≠scha≠vingen die na de Romeinen op deze zelfde plaats hadden gewoond: Byzan≠tijnen, Moren en Middeleeuwse christenen.


 
Toen het theater eenmaal was blootgelegd en gerestaureerd, kreeg de bekende Spaan≠se architect Rafael Moneo de opdracht een museum om het theater en de ernaast gelegen 13e-eeuwse kerk te creŽren. In het project werd ook een fraai modernistisch pand opgenomen.Het resultaat is het zogenaamde Museo Tea≠tromano, een bezienswaardigheid die in 2008 voor het publiek werd geopend en die ervoor heeft gezorgd dat het aantal toeristen dat de stad Cartagena bezoekt de afgelopen jaren enorm is gestegen. En dat is niet verwonderlijk: alleen een bezoek aan het mu≠seum-theater maakt een reis naar Cartagena al enorm boeiend, terwijl er ook nog veel andere mooie gebouwen en interessante opgravingen te bekijken zijn. De gemeente is ingesprongen op de aantrekkingskracht die Cartagena tegenwoordig op de toerist uitoefent en heeft thematische routes uitgestippeld: een archeologische, een barokke, een modernistische (art nouveau) en een hedendaagse route.
 
Maar we gaan terug naar het theater. De ingang van het museum is gevestigd in een opvallend roze met grijs pand dat zich vlakbij het stadhuis bevindt. Na het kopen van een kaartje kunt u het complex op eigen houtje bekijken of u aansluiten bij een groep die onder leiding van een gids door het museum, de kerk en het theater wordt gevoerd. De avondlijke bezoeken gaan altijd onder leiding van een gids.In het roze paleis dat de ingang vormt, ziet u de eerste vitrines met oude voorwerpen. Vervolgens daalt u af en loopt via een tunnel met interessante afbeeldingen over de geschiedenis van Cartagena onder de drukke straat door die zich tussen het paleis en de oude resten bevindt. In een tweede museumgebouw stijgt u weer een paar verdiepingen zodat u uitkomt bij de resten van een veel hoger gelegen eeuwenoude kerk. Via een oude mozaÔekvloer komt u bijna on≠gemerkt uit in het theater. Het is een indrukwekkend staaltje bouwkunst wat we hier zien en ervaren, zowel de creatie van Moneo als het 21 eeuwen oudere bouwwerk van de Romei≠nen.
 
Onderweg naar het theater ziet u pilaren en beelden die bij de opgravingen zijn gevonden en beeldmateriaal over hoe het theater eruit heeft gezien en wat er in latere tijden mee ge≠beurde. In het theater kunt net zo lang rondlopen als u wilt. Het gaat hier om het grootste Romeinse theater van Spanje. Het dateert uit de eerste eeuw na Christus en er konden zesduizend mensen in. Het onderscheid tussen de oorspronkelijke en de ge≠res≠tau≠reer≠de stukken is goed te zien maar de restauratie is met veel respect uitgevoerd, heel anders dan in bijvoorbeeld het theater van Sagunto.
 
Aan de voorkant, waar tweeduizend jaar ge≠leden het toneel was, ziet u dat de pilaren in stukken als bouwmateriaal zijn gebruikt. De archeologen hebben dit met opzet zo laten liggen om te laten zien dat na het vertrek van de Romeinen de volgende be≠woners een markt bouwden op deze plaats en ze voor hun winkels rustig stukken pilaar gebruikten. Achter het toneel gaat men overigens nog altijd door met het verrichten van archeologisch onderzoek. Net als op diverse andere plaatsen in Cartagena wordt hier nog steeds regelmatig interessant materiaal gevonden.
 
Het bezoek aan het theater-museum neemt circa anderhalf uur in beslag. Bij een dagbezoek is er dus nog voldoende tijd om enkele van de andere bezienswaardigheden te bezoeken, zoals de resten van de Punische muren, Romeinse woningen die onder de grond verborgen liggen, de prachtige art-nou≠veau panden aan de calle Mayor of het nieuwe, in de haven gelegen archeologisch subaquatisch museum, waar de eerste Spaanse onderzeeŽr te zien is.Door: Bea Lutje Schipholt
 
.