Aan de wandel met ‘de week’: rond de Puig Campana

De maanden maart en april zijn bij uitstek geschikt om te wandelen en dus trekken we deze week de berg­schoenen aan voor een lange maar erg mooie wandeling rondom de Puig Campana, de berg die er van elke kant totaal anders uitziet.
 
Praktische informatie
 
Duur: ca. 4,5 uur
 
Moeilijkheidsgraad: Middel, lastige stukken met losliggende steentjes
 
Beginpunt: U rijdt naar Finestrat, dat kan op verschillende manieren: u kiest hetzij op de CV-70 (Benidorm-La Nucía) de rich­ting Finestrat en nadert het dorp via de CV-758, of u slaat op N-332 af ter hoogte van de Carrefour en rijdt via de CV-757 landinwaarts. In het eerste geval slaat u aan het begin van het dorp rechtsaf rich­ting Font del Moli. In het tweede geval rijdt u rechtdoor tot u aan een T-splitsing komt, daar gaat het rechts. Deze weg volgt u tot u aan een druk kruispunt komt, waar het rechts naar het oude centrum gaat. Hierte­gen­over slaat u linksaf naar Font del Moli.
 
U volgt het kronkelweggetje gedurende één kilometer totdat u bij de bron Font del Moli uitkomt. Iets voorbij de bron is een informatiehokje en een parkeerterrein.NB: Schoeisel met goed profiel is nodig, evenals water, er is geen bron onderweg.Tip: Doe deze wandeling bij voorkeur op een heldere dag, de uitzichten zijn fenomenaal.
 
Wandeling
 
Bij het informatiehokje staat een bord met drie wandelroutes. De wandeling die ik hier beschrijf, is de CV-289, maar dan wel van oost naar west. U kunt een folder over de wandelingen verkrijgen in het hokje.
 
Met uw rug naar het hokje slaat u rechtsaf de asfaltweg op en u ziet de 1410 meter hoge Puig Campana meteen al in al haar pracht voor u liggen. In de eerste bocht van de as­faltweg ziet u een wegwijzer. Omdat de CV-289 een rondwandeling is, ziet u dat de CV-289 zowel linksaf als rechtdoor wijst. Ik kies ervoor rechtdoor te gaan, omdat de klim dan zwaarder is maar de afdaling gemakkelijker, en dat is beter onze gewrichten.
 
U loopt dus het grindpad op richting Coll de Pouet. Het pad stijgt meteen en u negeert de zijpaadjes die het bos inlopen. Na enkele minuten steekt u een bruggetje over. Het pad gaat verder en even later neemt u het eerste pad rechts. Dit is een breed pad dat u verder het dennenbos invoert. Na een paar minuten maakt het pad een scher­pe bocht naar rechts en gaat omhoog. Er is ook een mo­gelijkheid om recht­door te lopen maar dat pad is overwoekerd en dat moet u dus niet hebben. U loopt nu tussen enkele prachtig gelegen huizen van natuursteen door. Na het laatste huis en net na het einde van het gaas aan de linkerkant, stapt u aan de linkerkant van de weg een verhoging op en slaat een smal paadje in. Er staat hier een wegwijzer.
 
U kiest het linker van twee smalle paden die hier omhoog lopen.

Ons pad loopt langs het genoemde gaas en gaat even behoorlijk steil omhoog. Even later laat u de bewoonde wereld achter u en wordt het een schitterend smal bospad. De markering met geelwitte strepen lijkt recent aangebracht en is duidelijk zichtbaar. Het pad zig­zagt geleidelijk omhoog maar is nooit echt moeilijk.
 
Na in totaal 40 minuten lopen is er aan de rechterkant van de weg een hoopje stenen en dat is een mooi plekje om even te gaan zitten en te genieten van het uitzicht op zee. U kunt tot Alicante de kustlijn be­kij­ken.
 
Even later bereikt u een open plek. U loopt hier rechtdoor het brede pad op, hoewel de geelwitte markeringen schuin rechtsaf het bos ingaan. Na een paar minuten over het brede pad gewandeld te hebben, ziet u aan de linkerkant, een stukje van de weg af, een vreemd stenen bouwwerk, dat u even nader kunt gaan bekijken. Het is de ‘Refugio de Tio Frare’, ofwel de hut van oom Frare. De ronde hut is duidelijk ge­bruikt als overnachtings-of schuilplaats, onder andere door herders. Ze staat dan ook op een mooie en beschutte plek, tussen olijf- en amandelbomen.
 
U loopt weer terug naar het doorgaande pad en bereikt even later een richting­aanwijzer. U slaat hier linksaf, het smalle paadje in dat tussen de bomen loopt. Na een kleine vijf minuten bereikt u een ruïne, op het eerste gezicht niet bijzonder maar als u goed kijkt ziet u dat het linkerdeel een grotwoning is. Weer iets later ziet u een dennenboom met een bijzonder groen aanhangsel, een zogenaamde ‘Escoba de bru­ja’ (heksenbezem). De den heeft deze extra takken zelf ge­vormd om zich te beschermen tegen de versprei­ding van een parasiet.Het pad is nu flink aan het stijgen maar met elke pas wordt het uitzicht weidser. De flats van Benidorm verschijnen, het eilandje en de top van het Intempogebouw. Bij een muurtje met een geelwit kruis slaat u linksaf en bij geelwitte tekens in de vorm van een bocht loopt u met die bocht mee en dus iets naar links. Soms moet u even over rotsen klaute­ren en het gaat soms aardig steil. Maar u kijkt nu al tot aan de Peñón van Calpe en tot aan de kaap van Santa Pola in het zuiden.
 
Na twee uur wandelen bereikt u weer een wegwijzer en u gaat rechtdoor. Het wordt nu minder steil en u komt door het stuk waar zes jaar geleden een forse bosbrand woedde. De dode boomstammen die overal staan en liggen zijn daar nog altijd een overblijfsel van. Weer een half uur later loopt u onder een enorm steile rotswand door. De bron die hier was, is drooggevallen. Even later be­reikt u een wegwijzer. Links gaat het naar de top van de Puig Campana maar wij gaan schuin rechtdoor en bereiken na een kleine drie uur wandelen de Coll de Pouet, een open plek met een grote uitruststeen en een kruispunt van diverse wandelroutes.U slaat linksaf en neemt het brede pad dat het bos inloopt. Twintig minuten later moet u even steil afdalen naar een berghut en daar gaat u schuin linksaf en vervolgt uw richting. De uitzichten op de prachtige en grillige berg­keten Castellets en de daarachter gelegen Sierra de Aitana vormen een groot contrast met het uitzicht tijdens de eerste helft van de wandeling. Ook loopt u nu dicht on­der het gat in de Puig Campana. De vele losliggende steentjes maken de geleidelijke afdaling soms lastig dus u moet goed blijven uitkijken waar u loopt. De geelwitte strepen zorgen ervoor dat u zich nauwelijks kunt vergissen en er staat een enkele wegwijzer. Vijf kwartier na de Coll de Pouet neemt u op een V-splitsing het linkerpad en tien minuten later ligt er onder u een houten huis. Vlak daarna komt u bij een kruising maar u steekt het brede pad recht over en bereikt even later een open plek met grote stenen. Hier slaat u rechtsaf en de laatste vijf minuten loopt u over een asfaltweg terug naar het beginpunt.
 
Door: Bea Lutje Schipholt
 
.