Spaanse biertjes in alle soorten en maten

Hoewel je tegenwoordig in vrijwel elke Spaanse bar een Heineken kunt bestellen, is het voor de echte bierliefhebber natuurlijk veel leuker om de bieren van het land zelf te proberen. Er zijn er vele, in alle soorten en maten, en er komen er steeds meer bij.
 
In de week dat in München het grootste bierfeest ter wereld begint, buigen we ons eens over de Spaanse bieren, een sector die enorm in de groei is. Het is nog maar een paar decennia geleden dat in Spanje veel meer wijn werd gedronken dan bier. Bier was er maar in een paar soorten en er was geen sprake van de diversiteit in donker bier, witbier of bier met een smaakje zoals we die uit bijvoorbeeld België kenden.Maar omdat de jeugd in de laatste twintig jaar steeds meer bier begon te drinken en producenten altijd proberen nieuwe gaten in de markt te vinden, is de bierproductie in Spanje enorm veranderd. Bovendien pas­ten de Spaanse bierproducenten zich aan aan internationale trends. Ze moesten wel met hun tijd mee, wilden ze voorkomen dat de bars hun bieren zouden vervangen door Carlsberg en Heineken.
 
Een paar grote Spaanse bierproducenten kochten kleinere, regionale producenten op en be­gonnen tientallen verschillende bieren te verkopen, waarbij ze de oorspronkelijke merknamen vaak wel respecteerden. Elke regio in Spanje had namelijk zijn eigen biermerken met de kenmerken die de regio met zich meebracht, bijvoorbeeld in zachtheid van het water, de ge­bruikte granen en de hoeveelheid hop en mout die in het bier verwerkt werd.Dus hoewel de Spaanse biermarkt overheerst wordt door een klein aantal grote producenten, is er een groot verschil in wat er in elke regio voor bier gedronken wordt. Zo zijn in het zuiden Cruzcampo en Alham­bra het populairst, in het noordwesten Es­trella Galicia, in het noordoosten Estrella Damm, in het midden Mahou en in de re­gio waar wij wonen Amstel.Amstel klinkt heel Nederlands maar het is een bier dat in werkelijkheid voortkomt uit de Spaanse bierproducent El Águila, die in 1984 werd overgenomen door het Neder­landse Amstel en nu behoort tot het immens grote Heinekenconcern. Ook Cruz­campo behoort sinds de overname in het jaar 2000 trouwens tot het Heineken­concern, maar het heeft haar eigen naam mogen behouden.
 
Elke regio heeft dus zijn voorkeuren en ook zijn eigen regionale bierbrouwers. En dan zijn ook nog de ambachtelijke, plaatselijke bierbrouwers in opkomst. In totaal nemen ze op dit moment maar een paar procent van de totale bierconsumptie in beslag maar dat percentage is wel groeiend. Er zijn steeds meer bars die een speciale kaart hebben met tientallen soorten bieren waarop ook deze ambachtelijke biertjes een plaatsje hebben. Zo kun je op diverse plekken in de stad Alicante het bier van de lokale brouwer Santa Faz proberen.

Deze brouwer heeft drie soorten bier: Santa Faz (blond bier), Santa Cruz (bruin bier) en Santa Bárbara (donker bier). Ook Benidorm heeft sinds kort zijn eigen ambachtelijke bier, Serra Gelada getiteld.
 
Met bier is het tegenwoordig dus net als met koffie. Je kunt niet meer gewoon ‘een koffie’ bestellen want er zijn vele mo­gelijkheden. Dat geldt nog meer voor ‘een biertje’: eerst moet je natuurlijk beslissen of je een tapbiertje (caña) wilt of een flesje bier (cerveza). Daarvoor moet je eerst weten welk merk tapbier de bar heeft waar je bent neergestreken. Als dat merk je niet overtuigt, kun je vragen welke merken flessenbier er op de kaart staan.De smaak en de kwaliteit van het bier is zoals gezegd afhankelijk van de kwaliteit van het water en zacht bronwater is een product dat in het zuidoosten van Spanje helaas niet al te veel voorhanden is. Het is waarschijnlijk daarom dat bieren uit streken waar het water in overvloed uit bronnen komt, zoals Granada of Galicië, vaak meer gewaardeerd worden door de echte fijnproever.Om op grote schaal te kunnen produceren en kosten te reduceren gingen een aantal grote Spaanse bierproducenten samen verder, namelijk Mahou, Alhambra en San Miguel. Deze drie bieren worden wel ieder onder hun eigen naam verkocht maar ze behoren nu tot de groep Mahou-San Miguel. Al deze biermerken hebben de laatste jaren steeds meer varianten gekregen. Ze hebben een donkerder versie, vaak ‘reserva’ of ‘especial’ genoemd, met een paar procenten meer alcohol en een meer geroosterde smaak. Soms is er ook een ‘zwarte’ versie, en een glutenvrije versie, en een alcoholvrije versie en een versie met citroen of andere vruchten. De populariteit die het drankje Radler (half bier, half limonade), dat Amstel in 2013 op de markt bracht, de laatste jaren geniet, heeft ook andere bierproducenten ertoe aangezet hun eigen ‘Radler’ te fabriceren.
 
Hoewel er over smaak niet te twisten valt en dus al helemaal niet te zeggen valt welk bier u eens zou moeten proberen, is het een feit dat Estrella Damm de langste erelijst heeft als het onderscheidingen betreft. Nog in 2015 werd dit biermerk door de prestigieuze New York International Beer Competition uitgeroepen tot beste bier van Spanje.Hoe het ook zij, het is leuk om eens van de bekende paden af te gaan als u de volgende keer een biertje gaat drinken. Als u van donker bier houdt, vraagt u een keer om een reserva, bijvoorbeeld de 1925 van Al­hambra, en als u juist van een goudblond biertje houdt om een Mahou Cinco estrellas. Of u probeert de genoemde lokale ambachtelijke biertjes.In de stad Alicante zijn de laatste jaren diverse bars ontstaan die er hun specialiteit van hebben gemaakt om tientallen verschillende biertjes uit binnen- en buitenland aan te bieden, bijvoorbeeld ‘Habe­mus birra’ aan de populaire Calle Castaños of ‘Malatesta’ aan de Avenida dr. Gadea. En anders zijn er natuurlijk nog de bierfestivals, die in de komende weken ook aan de Costa Blanca zullen losbarsten.?want de Zuid-Duitse gewoonte om begin oktober een rondom het bier opgezet feest te vieren, is via Calp overgeslagen naar Span­je. In Calp, dat van oudsher veel Duitse toeristen trekt, wordt het bierfeest dit jaar van 26 oktober tot 6 november gevierd. In Moraira is het komend weekend al raak, van 30 september tot 2 oktober. Maar of er tijdens die feesten ook veel keuze is aan kwaliteitsbier, is de vraag. Het gaat dan meer om grote hoeveelheden en veel plezier!
 
Door: Bea Lutje Schipholt
 
.