Hans Tielkemeijer - Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer BV
Telefoon +31 102 040 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

Meer info: www.tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Levert duurzaam beleggen meer op?


 
Beleggen met een schoon geweten. Als dat kan zonder rendement in te leveren, of met hetzelfde resultaat bij minder risico, dan is dat voor veel beleggers een aantrekkelijk idee. Duurzaam beleggen is voor pensioenfondsen een vereiste. Om in de portefeuilles van deze institutionele beleggers te mogen voorkomen moeten bedrijven aan allerlei eisen op het gebied van duurzaamheid voldoen. Veruit de meeste beursgenoteerde bedrijven voldoen hieraan. Dat geldt bijvoorbeeld voor alle bedrijven die in de AEX-index zijn opgenomen.Hierbij valt wel een kanttekening te plaatsen. Duurzaamheid, soms ook groen beleggen genoemd, is namelijk een rekbaar begrip. De bedrijven in de AEX-index worden als duurzaam gezien, maar niet door iedere belegger! In de meest strenge vorm worden alle vervuilende bedrijven uitgesloten, zoals olie-industrie en mijnbouw.In een meer algemene benadering van duurzaamheid wordt geaccepteerd dat er bedrijven zijn die het milieu belasten, omdat er nog geen alternatieven zijn. Dan kunnen aandelen van olie- en mijnbouwondernemingen wel worden opgenomen, mits zij in hun bedrijfsvoering bovengemiddeld aandacht besteden aan het milieu en vooroplopen in onderzoek naar duurzamere alternatieven. Dit wordt ook wel ‘best-in-class’ genoemd.Producenten van alcohol, rookwaren, wapens, maar ook gokpaleizen en volwassenenentertainment worden door duurzame beleggers uitgesloten. De meeste ‘gewone’ beleggers willen dit soort bedrijven ook niet in hun portefeuille, alhoewel voor bierbrouwers, zoals Heineken, nog wel eens een oogje wordt dichtgeknepen. Ik schreef al, het is moeilijk een harde definitie over duurzaamheid vast te stellen.
 
Er is een aandelenindex die de koersen van duurzame bedrijven volgt: de DowJones Sustainability Index. Die index doet het soms iets beter en soms minder goed dan de gebruikelijke wereldindices. Ook het beleggersrisico ontloopt elkaar daarbij niet veel. Er valt dan ook niet te voorspellen of een duurzame beleggingsportefeuille veel af zal wijken van dat van een minder schone variant.De vraag naar duurzame beleggingen zal waarschijnlijk verder toenemen. Institutionele beleggers zoals pensioenfondsen laten dit punt steeds zwaarder meewegen. Zij kopen zo’n driekwart van de duurzame beleggingsmarkt. In de afgelopen jaren is het aandeel van particuliere beleggers hierin gegroeid van 5 procent naar 22 procent. De totale markt van beleggingsfondsen met een duurzaamheidsoormerk is nu iets meer dan 5 procent. Toenemende vraag is goed voor de koersontwikkeling en daarmee hebben duurzame bedrijven een streepje voor. Echter, het gegarandeerde rendement voor mens en milieu is misschien nog wel het belangrijkste argument om duurzaam te beleggen.
 
Hans TielkemeijerDirecteur Darion Wealth ManagementTelefoon 0031 – 10 20 40 560,Jos Sieverding: 0034 606 350 035Reageren op dit artikel?hans.tielkemeijer@darionwm.com
 
De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.