Finestrat, Almoradí en Guardamar verkozen tot dorpen van het jaar

Onlangs kon u in de nieuwsberichten in deze krant lezen over de verkiezing ‘Pue­blo del año’ die voor de tweede keer werd gehouden door de organisatie Prensa Ibérica. Uit alle kleinere plaatsen in de provincie Alicante koos een jury finalisten die zich onderscheidden op het ge­bied van cultuur, toerisme of duur­zaamheid en de bevolking kon via internet stemmen om tot een winnaar te komen. Afgelopen donderdag werden de prijswinnaars bekend gemaakt.
 
Cultuur – Almoradí
 
In de categorie cultuur waren Busot, Cas­talla en Almoradí de drie finalisten. De meeste stemmen gingen naar Almoradí en tijdens de prijsuitreiking werd dat als volgt verklaard. ‘Almoradí is het bruisende hart van de Vega Baja. Het is een plaats waar tradities in ere worden gehouden en fees­ten belangrijk zijn.’ Iets waarmee Almo­radí zich volgens de jury onderscheidt van an­dere gemeenten is het ‘Congres van de ar­tisjok’, een evenement dat vorige maand voor de negende keer werd gehouden en dat elk jaar groter wordt en meer publiek trekt.Maar Almoradí is veel meer dan een dorp omringd door akkers met artisjokplanten. Het is een gemeente die de afgelopen twintig jaar constant gegroeid is en nu meer dan twintigduizend inwoners heeft. Meer dan andere gemeenten in de Vega Baja, die misschien wel een beetje overspoeld zijn door het -residentieel - toerisme, heeft Almoradí haar eigen karakter weten te behouden, met een sfeervol centrum en enkele historische gebouwen, zoals het negentiende-eeuwse casino, de Iglesia de San Andrés, het mooi gerestaureerde Teatro Cortés en het tot cultureel centrum om­ge­vormde oude ziekenhuis. Al deze gebouwen dateren van na 1829, het jaar waarin Al­moradí en ook veel andere plaatsen ind e Vega Baja, grote schade opliepen vanwege de grootste aardbeving waarmee de streek ooit te maken had. Eén van de weinige bouwsels van voor de aardbeving is de Azud de Afeitami, een 500 jaar geleden door de Moren aangelegde dam, die nog altijd belangrijk is voor de akkerbouw.De nabijheid van het riviertje Segura en het omgaan met het beschikbare water was in de tijd van de Moren al belangrijk en nu is dat nog steeds zo. De rivier zorgde ervoor dat Almoradí één van de belangrijkste plaatsen van de provincie werd op het gebied van akkerbouw maar vandaag de dag is ze ook belangrijk voor het toerisme. Langs en in de omgeving van de rivier zijn aantrekkelijke wandelroutes uitgezet, zoals de ‘Ruta del Agua’.
 
Toerisme - Guardamar del Segura
 
In de categorie toerisme waren de drie kandidaten Pilar de la Horadada, Planes en Guardamar del Segura. Die laatste plaats kreeg de meeste stemmen. Tijdens de uitreiking werd de diversiteit van Guardamar als toeristische bestemming benadrukt.

Het is een gemeente met een rijke geschiedenis, bijzondere natuur en prachtige stranden. Toeristen komen misschien in eerste instantie voor ‘zon en zee’, want Guardamar heeft 11 kilometer kust en acht mooie stranden, maar eenmaal ter plaatse ontdekken ze snel dat Guardamar veel meer te bieden heeft.Ten eerste de archeologische resten die er te vinden zijn in de duinen, met onder meer Moorse, Romeinse en Fenicische ruïnes. De Iberische buste Dama de Guardamar, die momenteel in het archeologisch museum van Alicante staat, werd in Guardamar gevonden. Deze buste van een vrouwspersoon is 2500 oud en in het kleine maar heel boeiende archeologisch museum van Guardamar kan men veel over dit beeld en over de rijke geschiedenis van Guardamar te weten komen. Ook het kasteel op de heuvel achter de stad kent een lange ge­schiedenis. Het was van oorsrpong Moors maar leed veel schade door de aardbeving van 1929.Maar het boeiendste van Guardamar is mis­schien wel het duingebied. In vroeger eeuwen bevond zich tusen het dorp en de zee een dennenbos. De dennenbomen werden echter in hoog tempo gekapt om het hout te gebruiken voor de scheepsbouw. Zonder bomen om het zand te stoppen werd het dorp in de negentiende eeuw bedreigd door de duinen die zich langzaam maar ze­ker landinwaarts bewogen. Daarom werd in 1897 begonnen met het herbeplanten van het gebied met pijnbomen en eucalyptusbomen en het gevolg was dat het zand niet verder landinwaarts kwam en dat zich ho­gere duinen vormden. Vandaag de dag staat er een mooi pijnbomenbos waar de bezoe­ker fijn kan wandelen fietsen.
 
Duurzaamheid – Finestrat
 
In de derde en laatste categorie, duurzaam­heid, waren Benissa, Santa Pola en Fine­strat de finalisten. Finestrat ging met de overwinning naar huis, omdat deze plaats er volgens de jury in slaagt om ‘tegelijkertijd te groeien en de omgeving te beschermen’. Dat Finestrat gegroeid is, zal niemand die wel eens in de streek Marina Baixa komt, zijn ontgaan. Waar de gemeente aan het begin van deze eeuw net boven de 2300 inwoners uitkwam, is het inwonersaantal nu bijna vier keer zo groot. Die groei concentreert zich echter vooral op het kustgedeelte en op de urbanisaties tussen het enorme winkelcentrum en het oude dorp. Het dorp zelf is verrassend authentiek met leuke pleintjes, smalle straatjes en een schitte­rend uitzicht vanaf de ‘mirador del Castillo’. Het contrast tussen dit leuke dorp en hara prachtige natuur en het drukke en volgebouwde kustdeel is dan ook groot.De gemeente Finestrat genereert veel in­komsten met het commercieel gebied, dat ooit begon met een vestiging van Carrefour en het winkelcentrum La Marina. Inmiddels hebben bijna alle grote winkelke­tens, doe-hetzelfzaken en supermarkten een zaak in dit enorme winkelgebied.De gemeente Finestrat doet er veel aan om de unieke natuur die het dorp omringt, te beschermen. Die bescherming spitst zich toe op de Puig Campana - de op 1 na hoogste berg van de provincie Alicante - en het landschap eromheen. Er zijn in dit ge­bied talloze wandel- en fietsroutes uitgezet maar er zijn ook stukken natuur afgezet omdat er bijzondere flora en fauna voor­komt.Finestrat ontving de nominatie voor duur­zaam dorp onder meer vanwege het project om de rotswand, waarop de ‘hangende hui­zen’ rusten, te stutten en te verstevigen. Ook het feit dat Finestrat één van de ge­meenten is met het grootste aantal op­laad­plaatsen voor elektrische auto’s per hoofd van de bevolking en één van de eerste gemeenten was waar de straatverlichting volledig via LED en zonne-energie ging, maken dat Finestrat hoog staat op de duurzaamheidslijst. Andere projecten die Finestrat op dat punt onderscheiden van andere gemeenten is dat de plaats een eigen composteercentrum voor groen afval heeft en dat een groene ring om het dorp is aangelegd voor wandelaars.
 
Door: Bea Lutje Schipholt
 
.