Spanje verwacht dit jaar ruim 90 miljoen buitenlandse toeristen


SPANJE – Spanje verwacht gedurende 2024 opnieuw haar toeristenrecord te breken.Gebaseerd op de cijfers tot nu toe en op de reserveringen die al zijn gedaan, meldt de Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos (Cehat) dat er in heel 2024 tussen de 91 en 93 miljoen buitenlandse toeristen worden verwacht. En een jaar later zou het aantal zelfs in de richting van de honderd miljoen gaan. De gegevens van Cehat zijn gebaseerd op een studie van het bureau Pricewaterhouse Coopers. Spanje zou profiteren van de situatie in het Midden-Oosten, die mensen ervan weerhoudt om naar landen als Egypte, Jordanië en zelfs Turkije te gaan. Maar er zijn ook andere factoren. Zo zijn er meer vluchten vanuit meer verschillende bestemmingen beschikbaar en is in heel Europa de arbeidsmarkt zodanig dat meer mensen het zich kunnen veroorloven om één of meerdere keren een reis te boeken. Opvallend in de onderzoeksresultaten is verder dat mensen langer van tevoren reserveren. En ook dat ze een breder aanbod verwachten dan alleen zon en zee. De toerist wordt veeleisender en Spanje moet zich volgens Cehat realiseren dat de toeristen alleen terugkomen als ze tevreden zijn over de service en het aanbod.

Alicante presenteert zichzelf in Nice


ALICANTE – Het feit dat er sinds kort tweemaal per week een directe vlucht is tussen Alicante en Nice heeft het toeristisch patronaat van de stad Alicante ertoe aangezet om zichzelf te gaan promoten in deze zuid-Franse stad.Het patronaat City&Beach van de stad Alicante hield vorige week woensdag een presentatie in Nice waarin aan bedrijven en touroperators in de stad werd uitgelegd waarom een vakantie in Alicante een goed idee is. De verantwoordelijke wethouder herinnerde er daarbij aan dat Nice en Alicante al in de jaren ’60 een broederschap aangingen en dat de naamgeving van de Avenida de Niza in Playa de San Juan daar een gevolg van was. Bij de presentatie werd de nadruk gelegd op de gastronomie van Alicante maar ook de bezienswaardigheden, het milde klimaat en de stranden werden als attracties naar voren geschoven. Easyjet vliegt sinds april en in elke geval tot oktober elke vrijdag en elke maandag van Alicante naar Nice en omgekeerd.

Succes voor winkelketen Ale-Hop


GATA DE GORGOS – De winkelketen Ale-Hop is het afgelopen decennium een bekende aanwezigheid geworden in vrijwel elk winkelstraat of aan elke boulevard van Spanje.De winkels met de zwartwit gevlekte koe bij de ingang verkopen originele hebbedingen die ze zelf produceren en die blijkbaar een grote aantrekkingskracht uitoefenen op het publiek, want de verkopen groeien jaar na jaar en er komen steeds meer vestigingen bij. En dat terwijl Ale-Hop in 1991 in Gata de Gorgos begon als een familiebedrijf. Oprichter Vicent Grimault geloofde in een formule waarbij hij zich niet in de schulden stak en pas investeerde als hij genoeg verdiend had om dat te doen. Een formule die er in het begin voor zorgde dat het aantal winkels zich slechts langzaam uitbreidde maar die met de groeiende winsten van het laatste decennium hebben gezorgd voor steeds meer filialen. Ale-Hop maakte afgelopen week bekend dat het in 2023 een omzet had van 224 miljoen euro. Dat is 31 procent meer dan het voorgaande jaar. Ook werd bekend dat het bedrijf 41 miljoen winst maakte. Ale-Hop opende in 2023 31 nieuwe winkels, zowel in Spanje als in Portugal, Italië en Kroatië. In totaal heeft de keten nu driehonderd vestigingen en meer dan 2000 mensen in dienst. De winst die gemaakt wordt, wordt meteen weer gebruikt voor nieuwe investeringen, zoals de bouw van het vierde distributiegebouw van de keten, een groot pand dat momenteel verrijst in Oliva (Valencia).

Tientallen auto’s uitgebrand in haven Xàbia


XÀBIA – In de haven van Xàbia vlogen afgelopen zaterdag enkele tientallen auto’s in de brand.De vlammen sprongen in hoog tempo van de ene auto naar de andere op een parkeerterrein en het gevolg was een enorme zwarte rookwolk en 34 verkoolde of beschadigde auto’s. De brand ontstond door vuurwerk dat het middaguur op de boulevard werd afgestoken ter ere van een bruiloftsfeest. Werknemers van een restaurant aan de boulevard zagen rook onder een auto uitkomen en haalden een doos met smeulende rotjes onder die auto vandaan. Ze slaagden erin het vuur in de doos te doven maar zagen toen dat de onderkant van de auto al vlam had gevat en dat de vlammen zich snel verspreidden. Daarna volgde een domino-effect. De brandweer was snel ter plekke om te blussen en kon voorkomen dat de brand zich verder uitbreidde maar dat was voor de autobezitters een schrale troost. Zeventien auto’s brandden volledig uit en een zelfde aantal liep ernstige schade op. Gelukkig raakte er niemand gewond en was er alleen materiële schade. De politie zal de beelden van de veiligheidscamera’s bestuderen om te kunnen beoordelen hoe de brandende rotjes onder de auto terecht zijn gekomen.

Hort del Xocolater: palmentuin geopend voor publiek


ELCHE – Sinds afgelopen weekend hebben de bewoners en bezoekers van Elche er weer een plek bij om onder de palmbomen te wandelen.De palmentuin Hort de Xocolater, die deel uitmaakt van het gemeentepark maar die voorheen alleen toegankelijk was tijdens het filmfestival of andere culturele activiteiten, is vanaf nu dagelijks geopend voor publiek. Dat is het gevolg van een overeenkomst tussen de Fundación Mediterráneo, die het park beheert, en de gemeente. De gemeente betaalt de stichting een bedrag en gaat zich bovendien bezighouden met onderhoud van de tuin, en dat geeft de stichting financiële armslag om het gebouw dat in het park staat op te knappen. De stichting wil daar exposities over film in onderbrengen. De overeenkomst werd afgelopen weekend gevierd tijdens een bijeenkomst, waarin de gemeente er ook bij stilstond dat het deze week 23 jaar geleden was dat het palmenbos van Elche door de Unesco werd erkend als werelderfgoed.

Dodelijk ongeluk met quad


ORXETA – In Orxeta in de Marin Baixa kwam afgelopen week een 66-jarige man om het leven na een ongeluk met de quad waarop hij reed.De man reed op de CV-758 toen hij door onbekende oorzaken van de weg raakte en een stuk naar beneden viel. Toen de hulpdiensten ter plekke aankwamen, werd getracht de man te reanimeren maar zonder succes.