Nog meer coronarestricties afgeschaft


COMUNIDAD VALENCIANA – De president van de Valenciaanse deelstaatregering, Ximo Puig, maakte afgelopen donderdag bekend dat vrijwel alle resterende coronarestricties worden afgeschaft.Heel Spanje en dus ook de Comunidad Valenciana gaan deze week over op het behandelen van het coronavirus als ‘een griep’ en dus vervallen maatregelen als het houden van afstand in restaurants en bars, de verplichte quarantaine bij coronabesmettingen met alleen lichte of geen ziekteverschijnselen en het verplicht zittend nuttigen van drankjes in uitgaansgelegenheden. Ook bij grote sportevenementen mag weer eten en drinken worden verkocht. De twee belangrijkste maatregelen die voorlopig wel van kracht blijven zijn het verbod op roken op terrassen en de verplichting om in openbare ruimten een mondkapje te dragen. De eerste is een regionale regel, over het mondkapje moet landelijk besloten worden. Puig zei te hopen dat grote evenementen als de Fallas-feesten de coronabesmettingen niet ver doen oplopen maar zei ook te zien dat de bezetting in de ziekenhuizen in de laatste weken onverminderd laag is en dat daarom verder versoepeld kan worden.

Vliegveld verwacht in zomerseizoen twaalf miljoen reizigers


ALICANTE – Het vliegveld van Alicante-Elche verwacht dit zomerseizoen ongeveer twaalf miljoen reizigers te mogen verwelkomen. Er zijn zodanig veel vluchten gepland dat het aantal reizigers zelfs 2,2 procent hoger zou uitkomen als in het topjaar tot nu toe, 2019. Het vliegveld deelt het jaar in een zomer- en een winterseizoen in en het zomerseizoen is afgelopen zaterdag ingegaan.Veel luchtvaartmaatschappijen programmeren vanaf april meer vluchten en dat aantal wordt in de maanden naar het hoogseizoen toe nog verder opgevoerd om in oktober weer af te nemen. Op de programmering staan 67.000 directe vluchten naar 26 landen en dat cijfer ligt zo goed als gelijk als in 2019. Daarbij valt vooral de groei in het aantal binnenlandse vluchten op (29 procent meer dan in 2019) en ook de groei in het aantal beschikbare vluchten naar Afrika (14 procent meer). Vluchten naar diverse Marokkaanse steden zijn terug van weggeweest. De vluchten naar Europese landen maken met tien miljoen beschikbare vliegtuigstoelen het leeuwendeel van het aanbod uit. De luchtvaartmaatschappijen kijken nog wel met enige ongerustheid naar de situatie in het oosten van Europa. De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben een aanzienlijke brandstofreserve maar in de loop van de zomer kan brandstof schaars en kostbaarder worden als de situatie niet verbetert. Ook valt er naar schatting een half miljoen passagiers weg door de oorlog tussen Rusland en de Oekraïne.

Taxichauffeurs vliegveld willen meer controle


ALICANTE-ELCHE – Nu het vliegverkeer weer op gang is gekomen, keert ook een probleem terug waarover twee jaar lang nauwelijks werd gesproken: de illegale taxidiensten van en naar het vliegveld.Hoewel de politie streng controleert op het vliegveld en er dagelijks gemiddeld drie voertuigen tussenuit pikt die geen vergunning hebben voor het uitvoeren van taxidiensten, willen de legale chauffeurs dat de controle nog verder verscherpt wordt. Er zijn officieel 200 chauffeurs met hun licentie in Elche die reizigers op het vliegveld mogen oppikken en naar hun plaats van bestemming brengen. In de praktijk zijn er echter ook taxichauffeurs uit andere plaatsen en busjes met chauffeur die reizigers oppikken, nog afgezien van de busjes die door hotels worden gestuurd en de vele mensen met personenauto’s die familie en vrienden oppikken. Het lastig uit al dat verkeer de illegale taxidiensten uit te pikken maar de chauffeurs uit Elche vinden dat op tijd moet worden ingegrepen nu het toerisme weer op gang komt. Ze hebben twee moeilijke jaren achter de rug en willen nu weer wat verdienen. Daarom dienden ze bij de gemeente een verzoek in om meer controle.

Brandstofprijzen worden tot 30 juni met 0,20 euro verlaagd


MADRID – De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft maandag een 16 miljard euro kostend ‘schokplan’ gepresenteerd om de financiële gevolgen die zijn ontstaan door onder andere de Oekraïne-oorlog op te vangen.Het pakket, dat tot en met 30 juni geldig zal zijn, bestaat uit 6 miljard euro aan directe financiële hulp of belastingverlagingen waaronder 10 miljard euro aan ICO-kredieten en hulp aan bedrijven. Verder wordt ook de brandstofprijs met 0,20 euro per liter verlaagd voor alle automobilisten inclusief de stakende vrachtwagenchauffeurs zoals donderdag al bekend werd. Volgens Sánchez gaat het om een ‘plan choque’ als antwoord op de oorlog in Oekraïne en de financiële gevolgen daarvan in Spanje. Dat plan bestaat in grote lijnen uit vijf fundamentele onderdelen: hulp aan gezinnen; steun aan het bedrijfsleven; cyberbeveiliging; hulp voor de transportsector en energiemaatregelen. Een van de maatregelen die iedereen in Spanje zal merken is de verlaging van de brandstofprijzen met 0,20 euro waarvan 0,15 euro door de Spaanse regering wordt gefinancierd en 0,05 euro door de oliemaatschappijen. Deze korting werd vorige week al aan de transportsector gepresenteerd maar wat nog niet heeft geleid tot een beëindiging van de staking van vrachtwagenchauffeurs. Dit jaar is de benzine in Spanje 33,4% in prijs gestegen terwijl dat 22,58% is bij de diesel. Volgens de Weekly Oil Bulletin die elke donderdag wordt gepubliceerd, had Spanje op 24 maart een gemiddelde benzineprijs van 1,813 euro per liter terwijl dat bij diesel 1,797 euro per liter was. 2022 startte met een benzineprijs van 1,489 euro per liter en een brandstofprijs van 1,359 euro per liter. De plannen worden deze week in Brussel gepresenteerd waarna deze goedkeuring zal geven de energieprijzen in drie tot vier weken zullen gaan dalen in Spanje.

Spaans elftal terug in Barcelona


SPANJE – Het Spaanse elftal speelde afgelopen zaterdag een vriendschappelijke interland tegen Albanië. Niets bijzonders, ware het niet dat deze interland in Barcelona afgewerkt werd en dat was sinds 2004 niet gebeurd.Zoals bekend voelt een deel van de Catalaanse bevolking niet zo veel liefde voor de Spaanse vlag, het Spaanse koningshuis en het Spaanse elftal en na een gebeurtenis in 2004 waarbij er gefloten werd tijdens het spelen van de volksliederen besloot de voetbalbond Barcelona voorlopig te mijden. Maar er zijn ook veel inwoners van Catalonië die zich wél Spaans voelen en wél graag het Spaanse elftal aan het werk willen zien. Dat bleek zaterdag uit het feit dat het stadion van Español met ruim 35.000 mensen gevuld was en dat er spandoeken waren opgehangen met teksten als ‘Yo soy Español!’ Ook het volkslied werd gerespecteerd. Spanje won de wedstrijd tegen Albanië, die dient als voorbereiding op het WK later dit jaar, met 2-1.

Sainz nestelt zich op podium


SPANJE – Terwijl in het nieuwe Formule 1-seizoen alle aandacht uitgaat naar de tweestrijd tussen Max Verstappen en de verrassende Charles Leclerq, is er ook een Spanjaard die het jaar heel goed begonnen is.Carlos Sainz Jr laat net als zijn ploeggenoot Leclerq zien dat Ferrari dit seizoen een goede auto en een goed team heeft. De 27-jarige Sainz is bezig aan zijn achtste seizoen in de F1. Hij won nog nooit een wedstrijd maar behaalde in de twee voorgaande seizoenen in totaal zes podiumplaatsen. Die lijn trekt hij nu door: in Bahrein werd Sainz tweede en afgelopen zondag in Jeddah derde, zodat hij tweede staat in de stand om het WK. Het toont aan dat er dit jaar serieus rekening moet worden gehouden met Sainz en dat een eerste GP-winst niet lang meer op zich kan laten wachten.