Birding festival: vogels kijken in Torrevieja, Santa Pola en Elche

Van 26 tot 28 oktober wordt in de zuidelijke helft van de provincie Alicante het ‘Birding festival’ georganiseerd. De eerste editie van dit evenement wil het zogenaamde vogeltoerisme onder de loep nemen en stimuleren. Voor dat doel zijn er lezingen, conferenties, workshops en routes onder begeleiding van ervaren gidsen in natuurparken in Torrevieja, Santa Pola en Elche
 
Het vogeltoerisme zit al jaren in de lift en het is een markt die nog steeds groeiende is. Volgens recente onderzoeken zouden er alleen in Europa al tien miljoen toeristen zijn die op reis gaan vogels te ‘spotten’. In Spanje gingen deze vogeltoeristen tot voor kort vooral naar de gebieden Doñaña in Andalusië, Monfragüe in Extremadura of de Ebro delta in Catalonië. Maar ook in de provincie Ali­cante kunnen ze volop aan hun trekken komen, zeker in de herfst en in het voorjaar, als de trekvogels tijdelijk neerstrijken in de talloze waterrijke gebieden aan de kust.Het ‘Birding festival’, dat van 26 tot 28 oktober in Torrevieja gehouden wordt en samenvalt met de wereldvogeldag, heeft meerdere doelen. Ten eerste de bescherming van de vogels. Ten tweede mogelijkheden van het vogeltoerisme onder de aandacht brengen bij ondernemers, investeerders en autoriteiten. En ten tweede de vogelgebieden die er in het zuiden van de provincie Alicante zijn, onder de aandacht te brengen bij bewoner en toerist.Het festival begint dan ook op vrijdag 26 oktober met een lezing over vogelbescherming. Odile Rodríguez de la Fuente is één van de sprekers. De jongste dochter van Spanje’s bekendste natuurvoorvechter Félix Rodríguez de la Fuente en voorzitter van de stichting die de naam van haar overleden vader draagt, besteed een groot deel van haar leven aan het beschermen van natuurgebieden. De lezing vindt plaats om 19.30 uur in het casino en is vrij toegankelijk.Op zaterdag 27 oktober is er om 11.00, 12.00 en 16.00 uur een route door het na­tuurpark La Mata-Torrevieja, onder begeleiding van een ornitoloog. Voor deze route moet men zich vooraf opgeven via alicantebirdingfestival@espaisimbiosi.com. Er staat gedurende zaterdag 27 oktober ook een speciale informatietent opgesteld bij het interpretatiecentrum van het park in La Mata, waar deze hele dag (10.30-14.00 en 16.00-19.00) diavoorstellingen en workshops zijn. ‘s Avonds om 20.00 uur is er in het Palacio de la Música een lezing over met uitsterven bedreigde vogels die in Torrevieja en omstreken voorkomen.Ook op zondag zijn er routes onder begeleiding van een ornitoloog: om 09.00 uur in de Salinas de Santa Pola, om 09.30 uur in het natuurpark El Hondo tussen Crevillente en Elche en om 10.30 uur in het natuurpark Lagunas de la Mata. Deze drie routes zijn voor publiek van alle leeftijden en het is niet nodig veel voorkennis te hebben. In de drie parken zijn dezelfe dag ook routes voor mensen die al heel veel van vogels weten of zichzelf misschien wel ornitoloog noemen: om 08.00 uur in la Mata, om 09.00, 11.00 en 16.00 uur in Santa Pola en om 09.00, 11.30 en 16.

00 uur El Hondo. Voor alle routes geldt dat men zich vooraf moet opgeven via het hiervoor al genoemde email-adres en in het geval van de routes voor kenners geldt dat men op zaterdag in de informatietent een vooruitbetaling moet doen van 10 euro.
 
Veel mogelijkheden dus aanstaand weekend voor de vogelliefhebber. Maar de drie ge­noemde natuurparken zijn ook op andere dagen een bezoek waard. En er zijn ook andere natuurgebieden in de provincie Ali­cante waar het in deze tijd van het jaar goed vogelkijken is.We beginnen echter bij het al genoemde natuurpark van de Lagunas van La Mata en Torrevieja. Dit park heeft een informatiecentrum dat te bereiken is vanaf de N-332, ter hoogte van km 64.5. Het is van maandag tot vrijdag van 09.30 tot 14.00 en op zaterdag en zondag van 09.00 tot 13.00 uur geopend en men kan er u veel informatie geven over de flora en fauna en wandelroutes. Net als in Santa Pola is de flamingo er in deze tijd van het jaar de opvallendste gast, maar er zijn ook veel geoorde futen, steltkluten, bergeenden, strandplevieren, grauwe kiekendieven, zilverreigers en ga zo maar door.De wat noordelijker gelegen Salinas de Santa Pola hebben een bezoekerscentrum in het Museo de la sal aan de Avenida Zara­goza. Dit is dagelijks van 09.00 tot 14.00 uur geopend en men kan er boeiende info bemachtigen. Er zijn echter ook twee wandelroutes in de uithoeken van dit gebied vol zoutmeren, een aan het zuidelijkse puntje van de Playa Lisa en een bij de Playa el Pinet in la Marina. En zelfs vanaf de parkeerplaats bij de oude wachttoren langs de N-332 kunt u al honderden flamingo’s en reigers zien.
 
Wat meer verstopt ligt natuurpark El Hondo (in het Valenciaans el Fondo), dat te bereiken is vanaf Catral. Het bezoekerscentrum in San Felipe Neri is van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 14.00 uur geopend, op zaterdag van 12.00 tot 14.00 en op zondag van 09.00 tot 14.00 uur. U kunt hier video’s bekijken over het park en zijn bewoners en informatie krijgen over de diverse wandel- en fietsroutes. Een opvallende inwoner van El Hondo is de met uitsterven bedreigde witkopeend met zijn kenmerkende blauwe snavel. Ook de marmer­eend, de kwak, de knobbelmeerkoet, de steltkluut en de kluut zijn veel geziene vogels in El Hondo, die u al kunt waarnemen als u de kleine maar leuke wandeling over de plankieren rondom het bezoekerscentrum maakt.Hoewel niet opgenomen in het Birding festival kunt u in deze tijd van het jaar ook veel watervogels waarnemen in het kleine na­tuurpark Clot de Galvany, waarvan de ingang tussen Gran Alacant en Arenales del sol aan de kust ligt. Uit de houten hutten die langs de waterplassen liggen, kunt u onder meer de witkopeend en de purperkoet observeren en in het riet zitten diverse soorten rietzangers terwijl de torenvalk boven het park zweeft op zoek naar een smakelijke muis. Verder naar het noorden is er natuurlijk de Peñón de Ifach in Calp met het nabije zoutmeer. Op dit zoutmeer zitten ook vrijwel altijd flamingo’s, aan de voet van de rots kunt u kuif­aalscholvers in zee zien duiken en op de rots zitten onder meer de zwarte tapuit en de slechtvalk. De rots wordt natuurlijk gedomineerd door duizenden geelpootmeeuwen. In het natuurpark El Montgó, helemaal in het noorden van de provincie, wordt ter ere van de wereldvogeldag op 27 oktober een ochtend georganiseerd waarin nestkasten worden schoongemaakt. Mensen van alle leeftijden kunnen zich om 09.30 uur hiervoor melden bij het interpretatiecentrum aan de Cami Sant Joan 1. In natuurpark Font Roja boven Alcoy tenslotte is op 27 oktober van 08.30 uur tot 12.00 een ochtend waarop trekvogels worden geringd en de bezoekers wordt uitgelegd welke vogels hier voorkomen.
 
Zie voor meer informatie over het Birding festival www.turismodetorrevieja.com en over de natuurparken www.parquesnaturales.gva.es. Neem bij alle excursies een verrekijker en een vogelgids mee.
 
Door: Bea Lutje Schipholt
 
.